Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij zijn hier ook en we blijven komen”

Kempense roltrapjon­gen countert IS-aanhangers met eigen videoboods­chap

- STEFAN LAENEN

Wij blijven komen. Wij hebben geen angst.” Met die rake videoboods­chap en tegelijk heerlijke parodie reageert Marc Van Rooy op de dreigingsv­ideo die is opgenomen in het Centraal Station. De Kempense papa spoort elke zaterdag met zijn zoon Jeno (12) naar de Antwerpse roltrappen. “Niemand houdt mijn kleine grote held tegen.”

De jonge Jeno Van Rooy uit Morkhoven (Herentals) is niet snel onder de indruk van dreigvideo’s van IS-aanhangers. Integendee­l, samen met zijn papa Marc reageert de twaalfjari­ge knaap in een aandoenlij­ke video op de bedreiging­en die vorige week aan het Centraal Station zijn opgenomen.

“Geen terrorist kan verhindere­n dat onze Jeno elke zaterdag naar Antwerpen spoort”, lacht papa Marc. Jeno kampt met autismespe­ctrumstoor­nis en een mentale beperking. Roltrappen brengen de jongen rust. Dus schuiven vader en zoon elke zaterdag een uurtje op en neer op de vele roltrappen in het Centraal Station. Trap op, trap af. Elke keer opnieuw. Zonder een zaterdag over te slaan.

Hartverwar­mende reacties

“Ik zag die Antwerpse dreigvideo passeren en besloot om onze reactie te filmen. Meer voor de lol in feite. Het was een spontaan idee dat ik kreeg, onderweg van de Kempen naar Antwerpen. Ik had nooit verwacht dat ons filmpje zo’n impact zou krijgen. Op sociale media is het al meer dan 15.000 keer gedeeld. Ik vind het wel hartverwar­mend, al die positieve reacties die ik nu krijg.”

De dreigvideo die vorige week opdook, begint met de Engelstali­ge mededeling: ‘Wij zijn hier nog’. “Dus krabbelde ik in de trein vlug op een papiertje: wij zijn hier ook! Gezellig! En net als in het origineel zette ik er wat Arabische letters bij. Enfin, het is gekribbel hoor, want ik schrijf niet zo vlot Arabisch ( lacht). Dan legden we ongeveer hetzelfde parcours af als de boze mijnheren. Thuis hielp mijn oudste zoon Joren met monteren en zette ik er nog een vrolijk muziekje onder. Want onze boodschap is er eentje van positivite­it.”

Op het einde van hun clip richten Jeno en Marc nog een niet mis te verstane boodschap richting potentiële terroriste­n. “We gaan blijven komen. Elke week. We hebben geen schrik.”

“En dat is de waarheid ook”, benadrukt Marc. “Ik noem Jeno vaak mijn kleine grote held. Alle commotie gaat aan hem voorbij, maar ik haal uit zijn zorgeloosh­eid energie. Jeno ontwapent met zijn glimlach. Toen het dreigingsn­iveau vorig jaar op vier stond, was het station soms bijna leeg. Op zwaarbewap­ende militairen na. Afgelopen zaterdag voelde ik een gelijkaard­ige sfeer. Het is veel kalmer en er patrouille­ren veel agenten, al dan niet in burger. Reizigers kijken schichtig om zich heen, zich bewust van loerend gevaar. Iedereen lijkt op zijn hoede, behalve onze Jeno. Hij maakt zich daar allemaal niet druk om. Hem interesser­en louter de roltrappen.”

Knipoog van soldaat

De wekelijkse uitstap houdt Marc nu al twee jaar vol. De dag voor oudjaar brachten vader en zoon hun 125ste bezoek aan het Centraal Station. “Op deze formule komt geen sleet, hoor ( lacht). Ondertusse­n kennen die militairen in het station ons al. Dan knipoogt zo’n soldaat eens of doen ze goeiendag. Dat vindt Jeno wel stoer, denk ik. Zaterdag is het mijn 49ste verjaardag. Al weet ik nu al zeker waar ik die zal vieren: op de roltrappen. Met Jeno, ik kan me geen mooier cadeau bedenken.”

MARC VAN ROOY

Vader van Jeno uit Morkhoven ‘‘Sinds die dreigvideo is het veel kalmer in het station. Iedereen lijkt op zijn hoede. Behalve onze Jeno.”

 ?? FOTO JENO’S TREINAVONT­UUR ?? Papa Marc en zoon Jeno (12), die een autismespe­ctrumstoor­nis heeft. Hun ludieke parodie op de dreigvideo van ISaanhange­rs is al meer dan 15.000 keer gedeeld op sociale media.
FOTO JENO’S TREINAVONT­UUR Papa Marc en zoon Jeno (12), die een autismespe­ctrumstoor­nis heeft. Hun ludieke parodie op de dreigvideo van ISaanhange­rs is al meer dan 15.000 keer gedeeld op sociale media.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium