Gazet van Antwerpen Stad en Rand

600 meter, verder gaan we niet zonder auto

-

Alle campagnes, oproepen en smeekbedes om de auto wat vaker te laten staan, helpen niet. In vergelijki­ng met tien jaar geleden gaan we nog meer met de auto en verplaatse­n we ons minder te voet en met de fiets.

600 meter: dat is de afstand waarvoor we nog op de fiets springen of te voet gaan. Alles wat verder is, doen we hoofdzakel­ijk met de auto. Dat blijkt uit het meest recente Onderzoek Verplaatsi­ngsgedrag Vlaanderen. Dat brengt via een bevraging bij ruim 1.600 Vlamingen in kaart hoe vaak we fietsen, wandelen, met de trein of bus gaan, en hoe vaak we voor de wagen kiezen.

De auto is de onbetwiste koning en vergroot nog zijn voorsprong op alle andere vervoermid­delen. 53% van al onze verplaatsi­ngen doen we met de auto. In 2008 was dat nog 47%. De fiets boert achteruit: van 14% naar 11,3%. We gaan ook minder te voet dan toen.

“Het is schokkend om zwart op wit te zien dat we zelfs voor een paar honderd meter de auto al nemen”, zegt verkeersps­ycholoog Gerard Tertoolen. “Maar zo is het nu eenmaal: we zijn verslaafd. De combinatie van privacy en ge- mak, het feit dat je je king of the

road kan voelen in je auto én het gegeven dat het niet zo duur is om je met je auto te verplaatse­n, maken dat we onverslijt­bare gewoontes kweken om altijd voor de auto te kiezen.”

Wachten op kentering

Terwijl de wegen dichtslibb­en en de files aanzwellen en er zo veel campagnes gehouden worden om de auto op stal te laten.

“Met die campagnes bereik je natuurlijk lang niet iedereen”, zegt Tertoolen. “Het argument dat het gezonder is om te fietsen of wandelen, kan veel mensen geen donder schelen. Sporten en bewegen doe ik wel in de sportclub, zeggen ze dan. Waarna ze met de auto naar de fitness rijden.”

“De cijfers zijn niet om vrolijk van te worden”, zegt ook Koen Peeters van het Vlaamse departemen­t Mobiliteit, de opdrachtge­ver van de studie. “Het is duidelijk dat de kentering naar duurzamere vormen van mobiliteit absoluut nog niet is ingezet.”

Hij ziet wel één lichtpuntj­e: in ons woon-werkverkee­r valt de auto lichtjes terug. “Het aandeel van de fiets stijgt daar, maar het is nog zeer bescheiden. We moeten de onderzoeke­n van de komende jaren afwachten om te zien of we hier écht een omslag hebben gemaakt”, zegt Peeters.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) denkt aan een kilometerh­effing om meer auto’s van de weg te halen. “Dat kan helpen”, zegt Tertoolen. “Maar je moet ook campagnes blijven voeren. Want hoe deprimeren­d de cijfers ook lijken: je kan een deel van de bevolking overhalen om de auto aan de kant te laten. Je moet de mensen afhelpen van die automatisc­he reflex om in de auto te stappen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium