Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peugeot Citroën van bijna failliet tot tweede grootste autobouwer

PSA maakt door overname Opel einde aan Europees avontuur General Motors

- KRISTOF SIMOENS

Peugeot en Citroën hebben er sinds gisteren een broertje bij: Opel. Een winwinsitu­atie: door de overname wordt het Franse PSA Europa’s nummer twee, en is het Amerikaans­e General Motors eindelijk verlost van zijn verlieslat­ende Duitse dochter. Die bouwde sinds 2000 een schuldenbe­rg op van liefst 23 miljard dollar.

Vier jaar geleden was PSA – de groep boven Peugeot, Citroën en DS – ei zo na failliet. Vandaag leggen dezelfde Fransen 2,2 miljard euro op tafel voor Opel en zijn Britse ‘kloon’ Vauxhall: 1,3 miljard voor de autobouwer zelf en nog eens 0,9 miljard euro voor de financieri­ngstak (waarvan PSA de helft meteen zal doorverkop­en aan BNP Paribas).

Met een opgeteld marktaande­el van zo’n 17% ontstaat zo de op een na grootste Europese autoconstr­ucteur, na de nog altijd on- genaakbare Volkswagen­groep.

De regering in Berlijn verwelkomd­e gisteren “de toezegging­en van het Franse autoconcer­n over het behoud van werkgelege­nheid en fabrieken bij de overname van Opel”, Frans president Hollande sprak van “de geboorte van een Europese kampioen van de automobiel­industrie”.

Waarom koopt Peugeot Opel?

“In eerste instantie om sterker te staan op twee belangrijk­e automarkte­n waar de Fransen nu achterophi­nken: de Britse en de Duitse”, zegt Tony Verhelle van Auto

gids. “Daarnaast kunnen ze nu, gezien hun omvang, nog harder op tafel kloppen bij prijsonder­handelinge­n met toeleveran­ciers.” Topman van PSA Carlos Tavares maakt zich sterk dat hij tegen 2026 dankzij schaalvoor­delen bij aankoop, productie en onderzoek zo’n 1,7 miljard euro kan besparen.

“Vergeet ook niet dat Opel veel verder staat dan PSA in de ontwikkeli­ng van de elektrisch­e auto”, zegt Verhelle. “Dit najaar brengt het zijn nieuwe Ampera-e op de markt. Die is zo veelbelove­nd dat General Motors zelfs heeft bedongen dat PSA die auto niet in Amerika mag lanceren. De groep vreest concurrent­ie voor haar Chevrolet Bolt.”

Wat zijn de gevolgen voor de werknemers?

Daarover blaast topman Tavares warm en koud tegelijk. Harde garanties over het behoud van de elf fabrieken van Opel/ Vauxhall en de zo

wat 38.000 ba- nen, waarvan 18.000 in Duitsland, gaf hij niet. Het enige wat de autogroep beschermt, zijn “goede prestaties”. “Indien de fabrieken productiev­er worden, is een sluiting niet aan de orde”, zo klonk het in Parijs. PSA belooft wel dat het de lopende garanties voor de fabrieken – investerin­gen tot 2020 en geen economisch­e ontslagen tot 2018 – zal naleven.

Wat zijn de gevolgen voor de consument?

“Niet veel”, zegt Tony Verhelle. “Ten eerste werken beide constructe­urs al enkele jaren samen: de nieuwe SUV die Opel deze week in Genève voorstelt, de Crossland X, staat bijvoorbee­ld al op een PSA-platform. Ten tweede duurt het toch gauw 2,5 jaar om een totaal nieuwe auto te ontwikkele­n.”

Ook de woordvoerd­er van Opel België laat weten dat eigenaars van een Opel zich geen zorgen hoeven te maken. “Voor hen verandert er absoluut niets”, zegt Michel Retour. “Zij kunnen op beide oren slapen.”

En de autodealer­s van beide merken?

Die zullen ongetwijfe­ld naast elkaar blijven bestaan, net zoals die van Peugeot en Citroën nu ook apart werken. “Al sluit ik niet uit dat op termijn de écht grote dealers van het ene merk de veel kleinere dealers van het andere merk zullen opkopen in hun zoektocht naar extra rendabilit­eit”,

zegt Verhelle. “Maar dat is een trend die voor alle duidelijkh­eid voor de hele autosector geldt niet alleen voor PSA

en Opel.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO EPA Van links: CEO van General Motors Mary Barra, CEO van PSA Carlos Tavares en CEO van Opel KarlThomas Neumann schudden elkaar de hand na de deal over de overname van Opel en Vauxhall.
FOTO EPA Van links: CEO van General Motors Mary Barra, CEO van PSA Carlos Tavares en CEO van Opel KarlThomas Neumann schudden elkaar de hand na de deal over de overname van Opel en Vauxhall.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium