Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Avantium naar beurs voor nieuwe fabriek op BASF-site

-

Met een gelijktijd­ige beursgang in Brussel en Amsterdam hoopt het Nederlands­e chemiebedr­ijf Avantium 90 à 100 miljoen kapitaal op te halen. Hiermee wordt de bouw van een Antwerpse fabriek voor een nieuw soort ‘groene’ drankfless­en grotendeel­s gefinancie­rd.

Financieel-technisch lijkt niets nog het Avantium-project in de Antwerpse haven in de weg te staan. Een jaar geleden kondigde Avantium aan op de BASF-site in Antwerpen een eerste commerciël­e fabriek te gaan bouwen voor de aanmaak van furaandica­rbonzuur (FDCA), de grondstof voor de productie van PEF, een volledig afbreekbaa­r plastic op basis van industriël­e suikers. Een ecologisch­e concurrent voor petflessen en -verpakking­en dus.

Vorig jaar richtte BASF daartoe met Avantium een joint venture Synvina op, waarin BASF 51% heeft. Nu wil Avantium zelf tot 100 miljoen euro ophalen. De inschrijvi­ng loopt tot maandagavo­nd 13 maart, maar is al voor meer dan 60 miljoen onderschre­ven. 10% staat open voor het publiek in Nederland en België. ING en KBC zijn de leidende banken.

50 nieuwe jobs

De Participat­iemaatscha­ppij Vlaanderen zit op rozen. Die stapte vorig jaar voor 10 miljoen euro in een obligatiel­ening en krijgt nu een marktconfo­rme omzetting in aandelen. Tenminste als de zoge- naamde YXY-techniek echt van de grond komt.

In het Nederlands­e Geleen is er een proefopste­lling. Bedoeling is om eind volgend jaar te beginnen met de bouw in Antwerpen en er in 2021 operatione­el te zijn.

De hele constructi­e zou tot 300 miljoen investerin­gen vergen. Een productie van 50.000 ton per jaar zou direct 50 jobs opleveren.

Europa, dat de markt voor deze PEF-verpakking­en op 200 miljard euro schat, zou in mei met 25 miljoen subsidies bijspringe­n.

 ??  ?? Bioflessen van volledig afbreekbaa­r plastic van Avantium.
FOTO RR
Bioflessen van volledig afbreekbaa­r plastic van Avantium. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium