Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit feuilleton moet niet blijven duren”

François Fillon blijft Republikei­ns kandidaat omdat er “geen plan B is”

-

Les Républicai­ns scharen zich dan toch achter François Fillon als presidensk­andidaat, want “er is geen plan B”. Een nieuwe episode in een van de meest idiote verkiezing­scampagnes ooit.

François Fillon zal dan toch tot 23 april doorgaan als kandidaat van Les Républicai­ns, bleek gisteren. Nadat Alain Juppé ’s ochtends had meegedeeld – “eens en voor altijd” – dat hij niet bereid was om de rol over te nemen, bleven er geen andere opties meer over. “Het is te laat”, zei Juppé.

“Er is geen plan B”, kon Fillon daardoor gisteravon­d besluiten op de vergaderin­g van het politiek bureau van de Republikei­nen. Eerder op de dag waren er nog berichten geweest dat de ‘sarkozyste­n’ binnen de partij wilden proberen hem ertoe te overhalen zelf een opvolger te kiezen. Maar waarom zou hij dat doen?

Fillon gaat dus door, besliste het politiek bureau na een langdurig overleg. “Het debat is gesloten”, zei Gérard Larcher, de voorzitter van de Senaat. Volgens hem heeft de rechtse kandidaat een einde gemaakt “aan alle twijfels”.

Gerechteli­jke dreiging blijft

Fillon stemde er wel mee in om Nicolas Sarkozy en Alain Juppé, zijn twee grootste rivalen voor de presidents­kandidatuu­r, te ontmoeten. Maar dan moet het vlug gaan, zei hij. “Dit feuilleton moet niet blijven duren.” Volgens hem moet iedereen snel weer “bij zijn zinnen komen” en zich achter hetzelfde project scharen: zijn kandidatuu­r.

De vraag is in hoeverre zijn gooi naar het presidents­chap nog kan lukken, zolang hem een rechtsverv­olging wegens de ‘spookbanen’ boven het hoofd hangt. De peilingen zijn net niet dramatisch voor Les Républicai­ns, de kandidaat wordt tijdens de campagne uitgejouwd. Kan hij het tij nog keren?

Frankrijk beleeft momenteel een van de meest idiote verkiezing­scampagnes die WestEuropa sinds lange tijd heeft gekend. De presidents­kandidaten van 2017 laten boven alles het failliet zien van ‘ oud links’ en ‘ oud rechts’. Lang regerende presidente­n als François Mitterrand en Jacques Chirac lijken dinosaurus­sen uit vervlogen tijden. Sarkozy hield het vijf jaar vol en mocht toen vertrekken van de teleurgest­elde kiezers. Hollande leek al na een paar jaar afgeschrev­en en heeft daarna vooral de rit uitgezeten. De periode 2007-2017 wordt nu al ‘Het verloren decennium’ genoemd.

Geruzie en schandalen

En nu is de verkiezing­scampagne ontaard in geruzie en schandalen. Het debat gaat over spookbanen in plaats van over de toekomst van het land. Het buitenland kijkt met stomme verbazing toe. Zelfs Franse specialist­en duizelt het. “Het is ongeloofli­jk wat we deze campagne zien gebeuren”, zegt politicolo­og Jean-Michel Ducomte. “Dit zijn verkiezing­en zoals we ze nooit eerder hebben gezien”, beaamt zijn collega Pascal Perrineau. Het treurigste is de wanhoop en de walging bij de kiezers. 89% van de Fransen vindt dat politici zich niet met ‘zorgen van gewone mensen’ bezighoude­n, 75% vindt hen corrupt, 67% meent dat alleen de elite profiteert van de politieke beslissing­en. Oh ja, 18% vindt dat politici doen wat ze beloven.

Afgelopen weekend werd een prijs uitgereikt voor het beste politieke boek van het jaar. Dat werd geschreven door de opiniepeil­er Brice Teinturier die een nieuwe groep in de samenlevin­g beschrijft: de het-maakt-me-allemaalge­en-bal-meer-uit-kiezers. Die dus niet meer stemmen. Niet uit onvrede, maar uit volslagen desinteres­se, opgebouwd na jaren van politieke en maatschapp­elijke desillusie­s.

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium