Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie steelt er nu een rolstoel van een gehandicap­te?”

Muzikant Eric Baranyanka wil nieuw exemplaar aan deels verlamde man schenken na inbraak

- EDDY MEULEMANS

Nadat inbrekers een dure rolstoel hebben gestolen bij een deels verlamde man in Arendonk, wil muzikant Eric Baranyanka uit Hoboken het slachtoffe­r helpen. Hij is zo verontwaar­digd dat hij hem gratis een soortgelij­ke – bijna nieuwe – rolstoel wil schenken.

Paul Heymans (46), die vanaf de borst verlamd is na een duikongeva­l in een ondiepe vijver, kreeg zondagnach­t inbrekers over de vloer bij hem thuis in het Kempense grensdorp Arendonk. De daders gingen er aan de haal met zijn elektrisch­e rolstoel ter waarde van 15.000 euro.

Ook Eric Baranyanka uit Hoboken, die vroeger bij de KetnetBand zong en ook nog meespeelde in de VTM-soap Familie, las het verhaal in de krant. “Wie doet nu zoiets? Ook mijn vrouw en kinderen waren heel erg gechoqueer­d”, zegt de zanger-acteur. “Als ze straks bij ons inbreken en geld stelen, is dat erg. Maar een rolstoel stelen van iemand met een beperking? Dat is er ver over. Dat is niet alleen diefstal, maar ook pure pesterij. Dit is het werk van gewetenloz­e dieven.”

Ook Mercedes te koop

Baranyanka weet waarover hij spreekt, want de vader van zijn stiefdocht­ers belandde vorig jaar in een rolstoel na een beenamputa­tie. “In januari is hij gestorven. Zijn elektrisch­e rolstoel staat sindsdien onder een deken. Het voertuig is amper een halfjaar oud en is zo goed als nieuw”, zegt Baranyaka, die zelfs bereid is om de rolstoel gratis naar de Kempen te brengen. “Als we die man daarmee kunnen helpen, willen we dat heel graag doen”, zegt Baranyanka.

Behalve een dure elektrisch­e rolstoel heeft de familie Baranyanka ook nog een aangepaste Mercedes-bestelwage­n in de garage staan, speciaal omgebouwd om er een rolwagen in te vervoeren. “Of we onze Mercedes ook weggeven? Nee, maar het busje is wel te koop”, zeggen de dochters van de muzikant.

“Mooi aanbod”

Paul Heymans, het slachtoffe­r van de diefstal, waardeert het gebaar van de familie Baranyanka. “Ik ben daar heel blij mee”, zegt hij. “Maar de kans is klein dat ik er ook echt iets mee kan doen. Elke rolstoel is anders, maar ik ga het aanbod zeker bekijken.”

Paul liep bijna zeventien jaar geleden een zogenaamde dwarslaesi­e op, een breuk van het ruggenmerg, nadat hij op een barbecue met vrienden in een ondiepe vij- ver was gedoken en daarbij zijn vijfde nekwervel brak. Sindsdien is hij verlamd vanaf de borst.

Vorige zondagmorg­en om 1.25u, net nadat een vriend hem in bed had gelegd na een feestje met de oud-leiding van de Chiro, werd er bij hem ingebroken in Arendonk. De dieven namen een tabletcomp­uter, het kabeltje van zijn smartphone én dus ook zijn elektrisch­e rolstoel mee.

 ??  ?? FOTO EDDY MEULEMANS
Gewetenloz­e dieven forceerden bij Paul Heymans in Arendonk de garagedeur en namen zijn elektrisch­e rolstoel mee.
FOTO EDDY MEULEMANS Gewetenloz­e dieven forceerden bij Paul Heymans in Arendonk de garagedeur en namen zijn elektrisch­e rolstoel mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium