Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parijs Nice

512 MAART

-

De eeuwige vechtjas in Philippe Gilbert (34) is herboren bij Quick.Step Floors. De krachtpats­erij van de voorbije twee dagen leverde hem dan wel geen zege op, het humeur van de Ardennees blijft top, ook na zijn mislukte coup de force in de ijzig koude regen gisteren. “Een vreselijke dag? Komaan zeg, ik herinner me wel meer zulke veldslagen.”

De Belgische kampioen liet na de etappe netjes de onder een winterjas weggedoken Julian Alaphilipp­e klappertan­dend zijn uitleg doen. “Mijn lijf is bevroren.”

Pas daarna kwam Gilbert aan de beurt. Met een smile van het ene tot het andere oor. Na een nieuwe dag in de aanval boog de taaie Ardennees pas op zeven kilometer van de finish het hoofd. Helemaal alleen. Tegen de striemende, bijna ijsgekoeld­e regen en wind in. Hij keek achterom en zag dat zijn eerste profploeg, FDJ, op komst was om de gele trui van Arnaud Démare veilig aan wal te brengen. Hij schudde het hoofd, maar achteraf begreep hij het wel. “Zo zit deze sport toch ineen? Logisch, de gele trui van Démare lag in de balans.”

Met blote vingers

Gisteren bleek nog maar eens: Gilbert is een taaie. Terwijl de rest met stevige winterhand­schoenen rondreed en toch klaagde over ijzig koude ledematen, deed de gewezen wereldkamp­ioen het met gewone koershands­choentjes én blote vingers. “Zegt Julian écht dat dit misschien de vreselijks­te dag in zijn profcarriè­re was? Ach, ik snap dat wel. Hij is nog jong, maar ik herinner me wel meer zulke veldslagen. Zoals bijvoorbee­ld een Ronde van Lombardije die ik won.”

Nadat de Belgische kampioen zondagavon­d het weerberich­t had gezien, voorspelde hij zijn naaste omgeving dat het in rit twee opnieuw een kletterend­e veldslag zou worden. “Het was een gevaarlijk­e etappe waarin je de hele dag voorin moest koersen. Zelf liet ik me ook even verrassen. Ik zat in de tweede waaier. Het was een ongelofeli­jk brutale inspanning, simpelweg bijna kraken om de laatste tien meter te overbrugge­n.”

Hoewel het al zijn elfde Koers naar de Zon is, was het nooit een goed huwelijk, Gilbert en Parijs-Nice. Op een tweede plaats na, als wereldkamp­ioen vier jaar geleden in Nice, reed hij amper voor de prijzen. Maar gisteren stak hij meer dan één hand uit naar de gele leiderstru­i.

“Ik sprong weg uit het groepje met Gallopin, Wynants, Byström en Siskeviciu­s. Ik had verwacht dat ik in de lokale omloop in Amilly meer zijwind zou krijgen, maar het was de laatste tien kilometer keihard wind tegen. Ik moest me ongelofeli­jk pijn doen om veertig kilometer per uur te halen. Het was koud, maar niet te koud. Wat wel waar is: in zo’n weer kom je amper toe aan eten en drinken. Het belangrijk­ste is dat je de avond en de ochtend erna correct eet en recupereer­t.

Zelfs al zijn er een aantal kandidaten die al veel tijd verloren hebben, het blijft een heel geanimeerd­e ParijsNice. En ik ben heel blij dat ik hier zo kan koersen. Dit is de reden waarom ik naar Quick.Step Floors wilde komen. Het collectief telt hier, en dat collectief vecht altijd en overal voor

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium