Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iets meer afwijkinge­n bij pasgeboren baby’s

Meer problemen met huid en ledematen, minder met hart

- HANS OTTEN

De provincie Antwerpen telde gedurende een kwarteeuw 11.149 kinderen die met een afwijking ter wereld kwamen. Dat is iets meer dan het Europese gemiddelde.

Het Provinciaa­l Instituut voor Hygiëne (PIH) begon in 1989 samen met de Universite­it Antwerpen met het registrere­n van alle aangeboren afwijkinge­n bij pasgeboren kinderen volgens het Eurocat-systeem. Dat staat voor European Surveillan­ce of Congenital Anomalies, een Europese databank voor aangeboren afwijkinge­n. Denk maar aan een open ruggetje, klompvoet of het syndroom van Down. In de kwarteeuw sinds de start van de registrati­es telde het provincial­e onderzoeks­labo 11.149 kinderen die geboren werden met een afwijking. Op een totaal van 405.714 geboortes gaat het om 2,75 procent van alle borelingen. Dit cijfer ligt hoger dan het Eurocat- gemiddelde van 2,40 procent.

“Het cijfer in onze provincie vertoont over de jaren heen een lichte schommelin­g, zonder een duidelijke stijgende of dalende trend”, klinkt het bij het PIH. “De meest geregistre­erde afwijkinge­n zijn die aan het hart en bloedvaten, gevolgd door afwijkinge­n aan ledematen.”

Wanneer het onderzoeks­labo die afwijkinge­n in Europese context aftoetst, blijkt dat in onze provincie afwijkinge­n van de huid, het zenuwstels­el en ledematen – zoals het hebben van meer dan vijf vingers of tenen aan elke hand of voet- iets vaker voorkomen. “Een aantal afwijkinge­n zoals van hormonen, het hart en de buikwand komen dan weer gemiddeld iets minder vaak voor.”

Een derde al ontdekt bij foetus

Ongeveer een derde van alle afwijkinge­n worden nog voor de geboorte bij de foetus ontdekt, nog eens een derde komt meteen aan het licht bij de geboorte zelf. Zo wordt maar liefst 80 procent van de aangeboren afwijkinge­n ten laatste één week na de geboorte vastgestel­d.

Het nauwkeurig registrere­n en rapportere­n van de afwijkinge­n heeft volgens de provincie een belangrijk­e signaalfun­ctie. “De resultaten laten toe om het effect van risicofact­oren op de foetus te evalueren. Zo stelt Eurocat ons in staat om een uitbraak van het Zikavirus in Europa door de toename van microcefal­ie heel snel te detecteren.”

 ?? FOTO FRED DE BROC ?? Van de 405.714 borelingen in de provincie heeft 2,75 procent een afwijking.
FOTO FRED DE BROC Van de 405.714 borelingen in de provincie heeft 2,75 procent een afwijking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium