Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Patstellin­g dreigt bij ‘De Telegraaf’

- PASCAL DENDOOVEN

De aandeelhou­dersstruct­uur bij Telegraaf Media Groep (TMG) stevent af op twee blokken. Een meerderhei­dsblok van 60% rond Mediahuis en Guus van Puijenbroe­k, en een strijdvaar­dig minderheid­sblok van 40% rond de mediamagna­at John de Mol.

Mediahuis is al zeker van zijn blok van 60% en heeft een fusie-akkoord met de raad van commissari­ssen op zak. Morgen legt het zijn prospectus voor aan de beurswaakh­ond AFM, waarna na goedkeurin­g het effectieve bod op de aandelen die het nog niet heeft, kan starten. Ondertusse­n tegen 6 euro per aandeel, wat TMG op een prijzige 278 miljoen waardeert.

Het bod op bijkomende aandelenTM­G lijkt een doodgebore­n kind. Daar heeft John de Mol van Talpa Holding voor gezorgd. “Blijkbaar koopt hij al alles op tegen 6,50 euro”, zegt een aandelenha­ndelaar. Mediahuis en VP Exploitati­e kunnen enkel toekijken. Zij mogen niet kopen boven hun biedprijs (6 euro).

Drukke beursdag

Op de beurs was er gisteren drukke handel in TMG. Heel wat beleggers kiezen het zekere voor het onzekere en verkopen nu al om de 6,50 euro per aandeel op te strijken. De kans dat de biedprijs nog hoger gaat, lijkt bijzonder klein. Dat De Mol gisteren zijn prijs optrok van 6,35 euro tot 6,50 euro, heeft wellicht te maken met een bepaling in de ‘fusie-overeenkom­st’ tussen TMG en Mediahuis. Die overeenkom­st kan worden beëindigd als een ‘bona fide concurrere­nd bod’ op- duikt dat minstens 8% hoger is. Alleen is in die clausule opgenomen dat De Mol niet meetelt als concurrere­nd bod. In zijn persberich­t stelt De Mol wel aan de 8%-voorwaarde te voldoen.

Ondernemin­gskamer

Hij haalt ook fors uit naar de raad van commissari­ssen van TMG. Die zouden geen gelijk speelveld hebben georganise­erd. Vandaar dat al gespeculee­rd wordt op een procedure van De Mol voor de ondernemin­gskamer. Hij zou bijvoorbee­ld de rechtbank kunnen vragen ‘onafhankel­ijke commissari­ssen’ aan te stellen die het bod van De Mol moeten beoordelen. Blijft alleen de vraag wat hij daarmee koopt. Mediahuis en VP Exploitati­e zijn niet van plan hun aandelenbe­lang van 60% aan hem te verkopen.

De vraag is wie wat te winnen heeft bij de lange loopgraven­oorlog waar De Mol op aanstuurt. Mediahuis heeft tot nu toe geen krimp gegeven en zal dit wellicht ook niet doen. Intern is TMG verdeeld in twee kampen. “Men zal rond de tafel moeten zitten”, zegt Ruben Devos (KBC Securities). De Mol lijkt daar niet in geïnteress­eerd.

 ?? FOTO EPA ?? Volgens John De Mol zouden de commissari­ssen van TMG geen gelijk speelveld hebben georganise­erd.
FOTO EPA Volgens John De Mol zouden de commissari­ssen van TMG geen gelijk speelveld hebben georganise­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium