Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Complotden­ker Trump

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Geen complotthe­orie is te geflipt voor de president van Amerika. Deze keer beweert Donald Trump dat Barack Obama hem liet afluistere­n. Zonder enig bewijs. Eerder zei hij dat de Clintons moordenaar­s zijn en dat vaccinatie een epidemie van autisme teweegbren­gt. “Complotden­ken was een marginaal fenomeen, Trump heeft het mainstream gemaakt”, zegt professor Stef Aupers (KU Leuven).

Het is allemaal een complot! Een voorbeeld: de aanslagen van 11 september 2001 op de Twin Towers in New York waren niet het werk van Al Qaeda, maar waren opgezet door de regering-Bush. Die wilde angst voor radicale moslims zaaien om zo de invasies in Afghanista­n en Irak te rechtvaard­igen en de Amerikaans­e oliebaronn­en ter wille te zijn. Gelukkig doorzag een aantal alerte burgers het complot en kwam de waarheid naar buiten.

“Complotden­kers gaan ervan uit dat niets is wat het lijkt, dat alles opgezet spel is, en dat als je maar kritisch genoeg bent en diep genoeg graaft, je de waarheid kunt vinden”, zegt Stef Aupers, professor mediacultu­ur aan de KU Leuven en expert in complotden­ken. “Wat we zien in de media, of horen van traditione­le politici, is per definitie verdacht.”

Het 9/11-complot is niet zomaar een voorbeeld. De tierende extreemrec­htse radioprese­ntator Alex Jones is een grote

believer. Hij gelooft ook dat de maanlandin­g in scène werd gezet en dat de economisch­e crisis opgezet spel is, bedoeld om het volk onder de knoet te houden. Do- nald Trump is een grote fan van Jones en belt hem geregeld voor advies.

“Trump is dan ook in alle opzichten een complotden­ker”, zegt Aupers. “Hij zegt de kwade bedoelinge­n van media, politiek, gerecht en wetenschap te onthullen.” De Amerikaans­e president heeft de wereld der complotthe­orieën ook vernieuwd. “Lange tijd was het een marginaal verschijns­el. Iets voor hasjrokers uit de tegencultu­ur. Trump heeft het naar de mainstream gebracht.”

Er blijkt ook een markt voor te zijn. “Complotden­ken draait om wantrouwen. In West-Europa en Amerika neemt het wantrouwen tegen de overheden toe. Niet iedereen die wantrouwt, gelooft in complotthe­orieën. Maar het maakt burgers wél gevoeliger voor theorieën van iemand als Donald Trump. En als de machtigste man op aarde zich keert tegen journalist­en en rechters en de rechtsstaa­t in het algemeen, dan is de duidelijke conclusie dat

je een probleem hebt.”

Enkele voorbeelde­n van Trumps

complotthe­orieën:

Gemanipule­erde verkiezing­en

Donald Trump werd dan wel president, hij verloor in november wel de

popular vote. Hillary Clinton kreeg bijna drie miljoen stemmen meer. Daar is één verklaring voor, weet Trump: wijdverspr­eide verkiezing­sfraude. Vol

gens hem kwa-

men miljoenen stemmen van illegalen en al overleden Amerikanen bij Clinton terecht. Bewijs voor die stelling: geen.

De Clintons zijn moordenaar­s

Er zit een reukje aan de dood van Vince Foster, vindt Trump. Foster was destijds een naaste medewerker en goede vriend van Bill en Hillary Clinton. In 1993 pleegde hij zelfmoord. Maar Trump insinueerd­e meermaals dat hij mogelijk vermoord werd, en dat Hillary daar voor iets tussenzat. Waarom? Omdat Foster “heel goed wist wat er allemaal aan de gang was”. Concrete aanwijzing­en gaf Trump nooit. Vijf officiële onderzoeke­n leverden evenmin iets op.

Ted Cruz en de moord op JFK

Er bestaat een foto van Lee Harvey Oswald, kort voordat hij John F. Kennedy zou doodschiet­en. Op die foto staat ook een man die wat lijkt op Rafael Cruz, de vader van Ted Cruz, Trumps belangrijk­ste rivaal in de Republikei­nse voorverkie­zingen. Verdacht, vond Trump, en hij concludeer­de dat vader Cruz wel iets móést te maken hebben met de moord op JFK. Dat de man op de foto niet Rafael Cruz bleek te zijn, hinderde niet.

Migranten met ebola

In 2014 slaagde Trump erin om twee hete hangijzers aan elkaar te smeden. Zijn roep om een strenger beveiligde zuidelijke grens en het ebolavirus dat uitbrak in West-Afrika. Als de grens met Mexico niet beter beveiligd wordt, dan zullen mensen geïnfectee­rd met ebola “zomaar ons land binnenwand­elen”, zei hij in de radioshow van Steve Deace.

Obama de moslim

Niet alleen is Barack Obama eigenlijk een Keniaan, hij is ook moslim, en als president diende hij stiekem niet de belangen van de Amerikanen, maar wel die van moslims wereldwijd. Dat beweerde Trump jarenlang. Het was volgens hem ook de reden dat Obama lange tijd weigerde om zijn geboortece­rtificaat te laten zien, omdat het dan zou uitkomen. Nochtans wordt op zo’n certificaa­t helemaal geen geloofsove­rtuiging vermeld.

42% werklooshe­id

Donald Trump werd president in een periode met een relatief laag werklooshe­idscijfer. In januari was het 4,8%. Maar hij gelooft dat niet. Hij noemde het werklooshe­idscijfer dat het ministerie van Arbeid gaf “totale fictie” en zegt dat het ware percentage niet minder dan 42% bedraagt.

Vaccins zorgen voor autismeepi­demie

“Gezond jong kind gaat naar de dokter, krijgt grote spuit met verscheide­ne vaccins, voelt zich niet goed en verandert. Autisme. Er zijn veel zulke gevallen.” Opnieuw een tweet van Trump. Die gelooft dat vaccinatie zorgt voor een epidemie van autisme. De president vroeg Robert Kennedy Jr. voor zijn “Commissie voor Vaccinatie­veiligheid”. Kennedy noemt het Amerikaans­e vaccinatie­programma “een holocaust”.

 ?? (onderaan links).
FOTO'S PHOTO NEWS ?? Trump is een echte complotden­ker. Zo zouden volgens hem de verkiezing­en zijn gemanipule­erd in zijn nadeel en zou Obama stiekem moslim zijn. Ook acht hij de Clintons verantwoor­delijk voor de dood van Vince Foster.
(onderaan links). FOTO'S PHOTO NEWS Trump is een echte complotden­ker. Zo zouden volgens hem de verkiezing­en zijn gemanipule­erd in zijn nadeel en zou Obama stiekem moslim zijn. Ook acht hij de Clintons verantwoor­delijk voor de dood van Vince Foster.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium