Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook 1,3 miljoen kan volstaan voor Playoff 1

Malinwa op zucht van krachttoer met veel goedkopere kern dan Gent en Genk

- DAVID VAN DEN BROECK

KV Mechelen strijdt zondag tegen AA Gent voor een plek in Playoff 1. Straf, want zijn hele kern kostte nog niet de helft van Yuya

Kubo, de topaankoop van de Buffalo’s. Of hoe inventivit­eit het kan halen van een dikke

portemonne­e.

“AA Gent en Genk hebben meer kwali

b teit.” Het werd door analisten lange tijd aangehaald als simpele reden waarom KV Mechelen nog naast Play-off 1 zou grijpen. Maar kijk: KV heeft zondag aan één schamel puntje genoeg om het toch te flikken. In een rechtstree­ks duel kan het AA Gent zelfs veroordele­n tot Play-off 2.

Bijzonder straf, als je de kernen naast elkaar legt, en vooral de transferso­mmen die werden betaald. Genk gaf zo’n 20,85 miljoen euro uit voor zijn huidige kern, Gent zelfs 25,40 miljoen. Voor Yuya Kubo telden de Buffalo’s deze winter nog 3,5 miljoen neer. Dat is meer dan het dubbele van de hele KV-selectie samen. Die kostte amper 1,3 miljoen.

“Dat bewijst dat geld niet alles is”, zegt Rik Vande Velde, sportief directeur van Malinwa. “In België is KV het voorbeeld van een club die met heel weinig financiële middelen heel goeie resultaten boekt. Zeker door de werken aan het stadion draaien we elke euro twee keer om. Om dat te compensere­n, zijn we op de transferma­rkt wat creatiever en sluwer.”

Voorbeelde­n? Coosemans, Cocalic, De Witte en Schouterde­n zijn stuk voor stuk basisspele­rs die bij hun vorige club (bijna) einde contract waren en - op tekengeld na - gratis overkwamen. Hetzelfde geldt voor Matthys, Claes, Paulussen en Chen. Allemaal transfers van Vande Veldes voorganger­s Olivier Renard en Fi Vanhoof, nu nog altijd zijn compagnon. “Fi heeft een fantastisc­h oog voor talent”, zegt Vande Velde. “Hij bewijst al tientallen jaren dat hij met een beperkt budget heel gerichte aankopen kan doen.” Klopt, want voor geslaagde transfers als Verdier (50.000 euro), Rits (100.000) en Bjelica (100.000) werden achteraf gezien ook habbekrats­en betaald.

Deal met Olympiacos

KV spaarde ook geld uit met twee geslaagde uitleenbeu­rten. Het huurt sinds januari 2016 El Messaoudi van Lierse en sinds de zomer Kolovos van Olympiacos, waarmee het goeie banden onderhoudt. “Zij zullen ons komende zomer opnieuw een lijst sturen met spelers die te huur zijn, net als Juventus. Het is immers een win-winsituati­e. Nu we El Messaoudi en Kolovos definitief willen aantrekken, moet er natuurlijk boter bij de vis. Maar we weten intussen wat we aan hen hebben, het is dus geen stap in het onbekende.”

In de kern van Yannick Ferrera zitten met Van Cleemput, Cobbaut, Peffer en Vanlerberg­he ook vier jeugdprodu­cten, voor wie geen transferso­mmen moesten worden betaald. “Niet uit financiële noodzaak, maar omdat ze tonen dat ze talent hebben. Standard zit niet voor niks achter Vanlerberg­he aan. Je moet natuurlijk een trainer hebben die de jeugd wil brengen, en dat is gelukkig het geval. Ook wat dat betreft is Ferrera de juiste man op de juiste plaats.”

Niet te vergeten: ook Ferrera zelf werd transfervr­ij binnengeha­ald, met dank aan Standard. “Zij hebben ervoor gekozen om Jankovic hier weg te plukken, en gezien zijn

contractsi­tuatie moesten ze voor hem betalen. Dat Ferrera dan vrij kwam, was voor ons ideaal. Hij heeft de spelers doen beseffen dat ze meer in hun mars hebben dan ze lieten uitschijne­n.”

Hoge verwachtin­gen

Opvallend bij KV is nog dat bijna de helft van de 1,3 miljoen (625.000 euro) gespendeer­d werd aan Croizet. Uitgereken­d de Franse aanvaller presteert, ondanks zijn klasse, nog wat wisselvall­ig. “Maar het is net met die status van duurste speler dat hij het moeilijk gehad heeft”, zegt Vande Velde. “De verwachtin­gen lagen daardoor wat hoog. Schrijf hem zeker niet te snel af, de laatste weken komt hij er opnieuw door.”

Of KV stilaan vaker zulke grotere transfers zal doen? “We mogen nu alleszins niet berusten, we willen ons komende zomer wapenen om opnieuw een gooi te doen naar Play-off 1. Maar we zullen nooit gekke dingen doen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium