Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: Belgische spelers

- JÜRGEN GERIL DAVID VAN DEN BROECK

Anderlecht houdt rekening met een vertrek van Tielemans en/of Dendoncker, maar ook aan een voetbalbel­g als Najar zal deze zomer getrokken worden. Paarswit dat niet zo breed in de Belgen zit zoekt daarom nu al naar landgenote­n. Elke match moeten er namelijk minstens zes Belgen of in België opgeleide spelers op het wedstrijdb­lad staan. Maar wie komt in aanmerking? Mats Rits van KV Mechelen, Vadis Odjidja van Legia, Laurent Depoître van Porto?

Zaterdag tegen KV Mechelen was het al nipt. Youri Tielemans was geschorst en dus voldeed Anderlecht aan de voetbalbel­gen-eis met Dendoncker, Bruno, Boeckx en Najar in de basis, terwijl Deschacht en Acheampong op de bank begonnen. Najar en Acheampong worden aanzien als voetbalbel­gen omdat ze voor hun 22e drie jaar in ons land speelden.

Toppers moeilijk

Het is dus logisch dat Anderlecht naar Belgen speurt. Daarvoor kijkt het eerst in onze eigen Jupiler Pro League, maar de besten uit onze competitie wegplukken, is niet meer zo evident als vroeger. Toppers als Landry Dimata (Oostende) en Clinton Mata (Charleroi) zijn duur en verkiezen een rechtstree­kse transfer naar een buitenland­se topcompeti­tie. Een meer haalbare piste is Mats Rits. De 23-jarige middenveld­er tekende onlangs bij tot 2020 bij KV Mechelen, maar ontplooit zich steeds meer (vijf goals en evenveel assists) en is betaal

baar. Al zal ook een club AA Gent zo een speler wel volgen.

Rekening houdend met de posities die vacant zullen zijn, richt Anderlecht dus ook zijn vizier op Belgen in het buitenland. Het is geen geheim dat Laurent Depoître (28) - hoewel de spits bij Porto in 2017 nog geen minuut speelde - op het lijstje staat als Teodorczyk zal verkocht worden. Naast Rits is ook Vadis Odjidja (28) een interessan­te piste als opvolger voor Tielemans. Die heeft in juni maar één jaar contract meer bij Legia Warschau en groeide daar uit tot een van de smaakmaker­s. Die wil misschien wel nog eens naar het oude nest terugkeren.

En voor de defensie heeft Anderlecht zoals bekend Rode Duivel Nicolas Lombaerts (31) op het oog, maar de meningen zijn intern verdeeld en Lombaerts heeft een voorkeur voor Oostende. Een alternatie­f is Christian Kabasele, maar die huren bij Watford bleek in januari al een hele opdracht.

U vraagt zich ondertusse­n ongetwijfe­ld af waarom Anderlecht niet eerst in eigen rangen kijkt. Het simpelste is toch gewoon om Tielemans, Dendoncker, Najar en Acheampong te houden? Maar ja, met zijn huidige statistiek­en is Tielemans goed op weg om de Belgische recordtran­sfer - vraagprijs 25 miljoen - te worden. Deze winter weigerde Anderlecht al een Engels bod op Acheampong, die zich Europees in de kijker speelde. En Najar zijn contract loopt af in 2018. Zijn makelaar komt wel spreken over zijn toekomst, maar ook voor hem lonkt het avontuur.

Uiteraard kan ook de aankoopopt­ie van huurspeler Massimo Bruno bij RB Leipzig gelicht worden. Alleen is die behoor- lijk duur en is zijn retour naar het Astridpark geen onverdeeld succes. Het is nog onbeslist, maar René Weiler is niet de grootste fan van Bruno, van wie hij soms meer defensief werk verwacht. In principe is het ook zo voorzien dat de 36-jarige Olivier Deschacht na dit seizoen een punt zet achter zijn carrière. In principe.

Boeckx en Svilar zeker

Van alle huidige Belgen lijken dus alleen doelmannen Franck Boeckx en Mile Svilar volgend jaar nog op de paars-witte loonlijst te zullen staan. Ja er zijn nog een hele resem huurspeler­s, maar Anthony Vanden Borre is al weg en gasten als Lukebakio (Toulouse), Leya Iseka (Marseille), Heylen (Westerlo), Nathan Kabasele (Moeskroen) en zelfs Wout Faes (Heerenveen) of Davy Roef (Deportivo) lijken onder Weiler niet meteen op een terugkeer te moeten hopen. Vooral nu de Zwitserse coach heeft bijgeteken­d. Hamdi Harbaoui (Charleroi) heeft ook een Belgisch paspoort, maar de vertroebel­de relatie tussen de spits en Weiler wegens een gebrek aan toewijding staat een terugkeer in de weg.

Als Anderlecht deze zomer dus miljoenen krijgt voor Tielemans en co, zal dat geld dus wijselijk besteed moeten worden.

 ??  ??
 ??  ?? Christian
FOTO PHOTO NEWS
Kabasele.
Christian FOTO PHOTO NEWS Kabasele.
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
Nicolas Lombaerts.
FOTO PHOTO NEWS Nicolas Lombaerts.
 ??  ?? FOTO AFP
Vadis Odjidja.
FOTO AFP Vadis Odjidja.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium