Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heel Europa kijkt naar Dries Mertens

Real Madrid hoopte stiekem op blessure van Rode Duivel

- GERT GYSEN

Vanavond zijn tijdens Napoli Real Madrid alle ogen gericht op Dries Mertens. En die ‘alle’ mag u tegenwoord­ig best letterlijk nemen. Want door zijn sterke seizoen bij Napoli spreekt tegenwoord­ig heel Europa over hem. In de Spaanse pers werd zelfs stiekem gehoopt dat de Rode Duivel niet zou meedoen. “Maar hij is helemaal fit”, nam Napolitrai­ner Maurizio Sarri alle twijfels weg.

Opvallend telefoontj­e een week geleden. Een Tsjechisch­e voetbaljou­rnalist belde ons op en wilde alles weten over Dries Mertens, “dat fenomeen van Napoli”. Hij schrijft voor het Tsjechisch­e voetbalbla­d Sport Magazine en plant een artikel van vier bladzijden over onze landgenoot.

Dat Kevin De Bruyne en Eden Hazard buitenland­se voorpagina’s sieren, daar kijken we allang niet meer van op. Maar voor Dries Mertens is dit een vrij recent feno- meen. Het schetst alleen maar hoe

hot de aanvaller van Napoli tegenwoord­ig is. Zeker na zijn twee goals van afgelopen weekend tegen AS Roma. Daarmee smukte hij zijn statistiek­en op tot 22 goals en 11 assists.

Navraag bij andere voetbaljou­rnalisten in Europa leert dat heel het continent Dries Mertens stilaan omarmt. Vanuit Slowakije klinkt het dat ze “Mertens bij de twaalf beste spelers van Europa rekenen”. In Bulgarije “wordt de Serie A van dichtbij gevolgd en is Mertens één van de meest populaire spelers op dit moment” en ook in Hongarije “schrijven we regelmatig over zijn prestaties”. Door zijn opvallende viering na zijn doelpunt afgelopen weekend tegen AS Roma is zijn star

factor nog wat groter geworden. Overal werd die foto van ‘Mertens op z’n hondjes’ gretig gepublicee­rd.

“Hij doet Higuaín vergeten”

Terwijl Mertens voorheen moeilijk afraakte van het etiket van supersub, is hij dit seizoen helemaal ontbolster­d. De Leuvenaar is zelfs zo belangrijk voor Napoli dat de Spaanse pers afgelopen weekend tussen de lijntjes liet doorscheme­ren dat een blessure van Mertens Real Madrid niet slecht zou uitkomen. Marca schreef dat “Mertens dit seizoen zelfs Gonzalo Higuaín doet vergeten”.

In Madrid hoopten ze stiekem dat de vervanging van Mertens betekende dat hij niet zou kunnen spelen, maar gisteren werd duidelijk dat hij er straks gewoon zal bijlopen. “Dries kreeg kramp in de wedstrijd van zondag tegen Roma, maar hij is oké”, zei de coach.“Hij kan spelen.”

Mertens wordt dan ook aan de af- trap verwacht, want Napoli heeft doelpunten nodig. Om de 3-1-nederlaag uit de heenwedstr­ijd op te halen, moeten de Italianen minstens twee keer scoren. En als Real Madrid er eentje binnen prikt, wordt het helemaal een helse klus. En dat laatste is zeer waarschijn­lijk, want de ploeg van Zinedine Zidane scoorde in alle vorige 46 wedstrijde­n.

“De druk ligt bij Real”, zegt Napolicoac­h Sarri. “Het is de titelverde­diger in de Champions League. Real is het dus aan zijn status verplicht om door te gaan. Maar wij gaan het hen zo moeilijk mogelijk maken. Ik ben zeker dat we hen problemen kunnen bezorgen met onze aanval. Als we onze kansen benutten, zit er een stunt in.”

Real Madrid-trainer Zinedine Zidane rekent zich nog niet rijk. “Napoli is een ploeg die thuis amper verliest. Ik heb hier als speler meegemaakt dat het warme avondjes kunnen zijn in dit stadion. Met die vurige fans is het hier nooit gemakkelij­k. Maar ik hou wel van zo’n omstandigh­eden. Het is ook voor mijn spelers een extra motivatie. Napoli zal fel beginnen en die storm moeten wij zien te overleven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium