Gazet van Antwerpen Stad en Rand

maakt 73,3% kans op promotie

- GERT GYSEN

Goed nieuws voor Antwerp. De statistiek­en geven de Great Old 73,3 procent kans op promotie naar de Jupiler Pro League. Dat leert de geschieden­is van het Europese voetbal ons. Al heeft Anderlecht ooit een Europese finale uit handen gegeven nadat het in de heenmatch Arsenal met 31 had geklopt. “Je moet gewoon scoren in de terugmatch”, zegt Paul Van Himst, toenmalig aanvoerder van paarswit.

Bij Antwerp willen ze dit seizoen koste wat het kost vermijden dat er al te vroeg gejuicht wordt. Ondanks de 3-1-overwinnin­g in de heenwedstr­ijd van de finale om promotie tegen Roeselare is er niemand in en rond de Bosuil die al wil zeggen dat het binnen is. Maar volgens de statistiek­en is de kans op promotie nu wel erg groot. In de geschieden­is van het Europese voetbal zijn er al 350 Europese clubduels - in Champions League en voorlopers, Europa League en voorlopers, Supercup, Beker der Bekerwinna­ars, Beker der Jaarbeurss­teden... - in de heenwedstr­ijd op 3-1 geëindigd. En in 73,3 procent van de gevallen leverde dat die ploeg ook de totale winst op. Dus in bijna driekwart van de gevallen volstaat een 3-1 om de totale zege binnen te halen. Kevin Debaty zei zondag na de wedstrijd dat 80% van het werk gedaan was en de doelman zat er dus niet ver naast. Geruststel­lend nieuws voor de Antwerpfan­s die er geen goed oog in hebben voor de terugwedst­rijd.

Mooi, maar niet perfect

Maar 73,3 procent kans is natuurlijk nog geen honderd procent. Dat het na een 3-1 nog kan mislopen weet ook Paul Van Himst. Die was aanvoerder van Anderlecht toen die ploeg in 1970 een 3-1-uitgangssi­tuatie nog uit handen gaf in de finale van de Beker voor Jaarbeurss­teden tegen Arsenal. In de heenwedstr­ijd had paars-wit de Gunners geklopt dankzij doelpunten van Devrindt en twee keer Mulder, maar de return in Londen werd met 3-0 verloren. “Om te beginnen hadden wij met een groter verschil moeten winnen in eigen huis”, zegt Paul Van Himst. “3-1 in de heenwedstr­ijd is een mooie uitslag, maar niet perfect natuurlijk. Door dat tegendoelp­unt. Of ik met al mijn ervaring tips heb voor Antwerp om het niet zo ver te laten komen als bij ons in 1970? Wel, je moet gewoon durven om voor dat doelpunt te gaan. Want de tegenstand­er moet absoluut uit zijn kot komen. Die moet twee doelpunten verschil ophalen en kan niet anders dan voor de aanval te kiezen. Maar dat wil zeggen dat er sowieso kansen komen. Het is gewoon zaak om die mogelijkhe­den ook te benutten. En dat hebben wij toen op het veld van Arsenal niet gedaan. In de tweede helft hebben we nog op de paal getrapt. Gewoon scoren, dat is de enige raad die ik kan geven.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium