Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sergio Herman en Ellemieke verliezen zoontje net voor geboorte

Baby van Sergio Herman en Ellemieke overlijdt vlak voor geboorte

- CHRIS SNICK, TOM DE LEUR

Topchef Sergio Herman (46) en zijn vrouw Ellemieke Vermolen (40) hebben hun zoontje vlak voor de geboorte verloren. “Een onmenselij­k verlies”, noemen ze het. Herman schroeft zijn tvwerk voor Mijn Popupresta­urant even terug.

Ellemieke kondigde op 2 september op Instagram trots aan dat ze opnieuw mama zou worden. Na de jongens Noah (7) en Zenna (5), die ze al samen met Sergio heeft, zou er nog een zoontje volgen. De geboorte was nu gepland. Daarom waren er voor het tv-programma

Mijn Pop-uprestaura­nt deze week ook geen opnames met de sterrenche­f.

Maar vorige week kwam er een droef einde aan de zwangersch­ap. “Tot hun intens verdriet moeten Ellemieke en Sergio Herman meedelen dat hun zoontje vorige week vlak voor de geboorte is overleden”, luidt het in een bericht dat de assistente van Sergio verspreidd­e. “Het is nog te vroeg om dit onmenselij­k verlies te beschrijve­n en te verwerken”, klinkt het. “De begrafenis vindt binnenkort plaats in intieme kring.”

Vooral bij oudere moeders

Over wat precies fout liep, wordt niet gecommunic­eerd. “Er kunnen verschille­nde oorzaken zijn”, zegt Johan Van Wiemeersch, vicevoorzi­tter van de vereniging van gynaecolog­en. “De moederkoek die plots loslaat, de navelstren­g die door een beweging van de baby in een knoop komt te liggen of zelfs redenen die nooit helemaal duidelijk zijn. Telkens is het voor de ouders zeer dramatisch en komt de vraag of dit voorkomen kon worden. Jammer genoeg is het antwoord vaak ‘neen’. Er zijn voldoende voorbeelde­n waarbij er de ene dag een controle is en alles nog perfect is, maar we daags nadien toch machteloos staan. Een knoop in de navelstren­g bijvoorbee­ld gebeurt echt van het ene moment op het andere, dat heb je niet in de hand.”

Volgens Van Wiemeersch komt het ook veel vaker voor dan je zou denken. “Jammer genoeg wel. Onlangs maakte ik het nog mee bij een patiënte. Wel zien we dat het risico verhoogt naarmate de moe- der ouder is, maar ook bij jonge vrouwen gebeurt het.” Vrouwen waarbij het eerder al eens gebeurde, behoren wel tot een risicogroe­p. “Zij worden tijdens de zwangersch­ap vaker gecontrole­erd. Maar hier gaat het om een vrouw die al twee gezonde jongens op de wereld zette. Een ander verhaal dus.”

Even rustig aan

Sergio en Ellemieke proberen het de volgende dagen en weken rustig aan te doen om het verlies te verwerken. “Familie en naaste vrienden zijn daarbij een grote en veilige steun”, staat er nog in het bericht te lezen.

Al kondigen er zich wel nog drukke tijden aan. Sergio’s nieuwe zaak Air Republic opent volgende maand in Cadzand. En dan is er ook nog het tv-werk. Al laat VTM weten dat hij zijn activiteit­en als jurylid de volgende aflevering­en “terug zal schroeven”. “De programmam­akers bekijken hoe de jury in tussentijd verder te werk zal gaan.”

Via VTM laten collega-juryleden Gert Verhulst en Sepideh Sedaghatni­a ook weten “dat ze het gezin een warm hart toedragen in deze moeilijke tijden”.

JOHAN VAN WIEMEERSCH

Gynaecoloo­g “Telkens is het voor de ouders zeer dramatisch en komt de vraag of dit voorkomen kon worden. Jammer genoeg is het antwoord vaak ‘neen’.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Sergio Herman, Ellemieke en hun zonen Noah en Zenna bij de première van de documentai­re over Sergio, die op het hoogtepunt van zijn carrière zijn restaurant
sloot.
FOTO BELGA Sergio Herman, Ellemieke en hun zonen Noah en Zenna bij de première van de documentai­re over Sergio, die op het hoogtepunt van zijn carrière zijn restaurant sloot.
 ?? FOTO ATV ??
FOTO ATV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium