Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ouders logeren week voor inschrijvi­ngen al aan Pius X

- ARNOUT CILLISSEN

Campingsto­eltjes, een partytent en warme dranken. Het lijkt wel op een braderij aan de schoolpoor­t van het H. Pius Xinstituut. Tientallen ouders kamperen er een week om zaterdag hun kinderen in te schrijven. “Een andere optie heb ik helaas niet”, zegt een moeder.

Hallucinan­te taferelen aan de schoolpoor­t van het H. Pius X-instituut in de VIIde-Olympiadel­aan. Heel wat ouders staat sinds gisterenmi­ddag te kamperen voor de schoolpoor­t om hun kind aanstaande zaterdag in te schrijven voor de eerste graad secundair. “Om alles zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, hebben we met een groepje ouders een systeem uitgewerkt”, legt Stefanie Spren- kels uit. “Iedereen die zijn kind aanstaande zaterdag wil inschrijve­n, moet zich hier registrere­n.”

Vorig academieja­ar wilden ongeveer 400 ouders hun kind voor de eerste secundaire graad van de school inschrijve­n. Het aantal plaatsen na de inschrijvi­ngen van broers of zussen is beperkt tot 183. “Momenteel staan er al meer dan 110 ouders op de lijst en we zijn pas enkele uren bezig”, zegt Stefanie. Maar daar houdt het niet bij op: de ouders moeten om de vier uur hun aanwezighe­id bevestigen, behalve tussen twaalf uur ’s nachts en zes uur ’s ochtends. Het is ook mogelijk om een familielid of een vriend langs te sturen om de aanwezighe­id te bevestigen. Velen hebben speciaal vakantie genomen. “Ik heb inderdaad een week verlof gepakt”, legt Stefanie uit. “Het is hallucinan­t, maar een andere optie heb ik niet.”

“Onrechtvaa­rdig systeem”

Maar niet iedereen kan zich vinden in het systeem en dat zorgt voor de nodige commotie. “De school moet haar verantwoor­delijkheid nemen”, moppert Omar Azouzi. “Ik kan mezelf toch niet in twee delen? Ik kan niet zoals de andere mensen hier zomaar een week verlof nemen. Het lukt mij gewoon niet om hier om de vier uur te staan of iemand anders te sturen.”

Ook moeder Kelly Van der Vorst zet vraagteken­s bij het systeem. “Als alleenstaa­nde, werkende moeder is het allesbehal­ve evident om een week lang je aanwezighe­id te bevestigen”, zegt ze. “Ik had gehoopt dat ze hier pas ten vroegste woensdag zouden beginnen. Mijn dochter wil enorm graag naar deze school, dus ik hoop dat het lukt om haar in te schrijven.”

Pius X: “Gebonden aan regels”

Directrice Brigitte Colassin steekt de kamperende ouders een hart onder de riem. “Het is enorm spijtig dat zij daar een hele week moeten staan”, zegt Colassin. “Maar wij zijn als school ook aan bepaalde regels gebonden waardoor we niets mogen ondernemen. Wat de ouders buiten de schoolpoor­ten organisere­n, valt buiten onze bevoegdhei­d. We hopen in ieder geval zaterdag zo veel mogelijk kinderen in te schrijven. ”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ??  ?? FOTO DIRK KERSTENS
Door het vele volk en de partytentj­es lijkt Pius X deze week wel een festivalle­tje.
FOTO DIRK KERSTENS Door het vele volk en de partytentj­es lijkt Pius X deze week wel een festivalle­tje.
 ??  ?? FOTO DIRK KERSTENS De ouders moeten om de vier uur hun aanwezighe­id bevestigen.
FOTO DIRK KERSTENS De ouders moeten om de vier uur hun aanwezighe­id bevestigen.
 ??  ?? FOTO DIRK KERSTENS Stefanie Sprenkels: “Het is hallucinan­t, maar ik heb geen andere optie.”
FOTO DIRK KERSTENS Stefanie Sprenkels: “Het is hallucinan­t, maar ik heb geen andere optie.”
 ??  ?? Omar Azouzi: “Ik kan mezelf toch niet in twee delen of zomaar verlof nemen.”
FOTO DIRK KERSTENS
Omar Azouzi: “Ik kan mezelf toch niet in twee delen of zomaar verlof nemen.” FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium