Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

OEKRAÏNE, RUSLAND/RECHTSZAAK:

Oekraïne en Rusland staan vanaf maandag vier dagen tegenover elkaar bij het Internatio­naal Gerechtsho­f in Den Haag. De door Oekraïne aangespann­en zaak gaat onder meer over het neerhalen van vlucht MH17. Als het aan Oekraïne ligt, betaalt Rusland hier schadeverg­oeding voor. Kiev eist bovendien een onmiddelli­jk einde aan de Russische steun aan gewapende groepen in Oekraïne. Of en wanneer het gerechtsho­f met een vonnis komt, is niet te voorspelle­n. Dat kan binnen vierentwin­tig uur zijn, maar het kan ook maanden duren.

NOORWEGEN/ELEKTRISCH­E AUTO’S:

De helft van de nieuw ingeschrev­en auto’s in Noorwegen sinds het begin van het jaar is volledig of deels elektrisch. Dat blijkt uit cijfers van de Noorse overheid. Het land voert een beleid waarbij de aankoop van propere wagens erg sterk gestimulee­rd wordt, terwijl de klassieke, nietelektr­ische wagens erg zwaar belast worden. Wie groen rijdt, wordt bovendien vrijgestel­d van tol onderweg, mag gratis op de ferry en moet niet betalen op openbare parkeerter­reinen.

HONGARIJE/KERNREACTO­REN:

De Europese Commissie heeft maandag onder voorwaarde­n het licht op groen gezet voor Hongaarse staatssteu­n voor de bouw van twee nieuwe kernreacto­ren in het complex van Paks. Hongarije doet daarvoor een beroep op Russische steun. De twee nieuwe reactoren moeten de vier huidige reactoren op het nucleaire complex vervangen, die dateren uit de jaren 80.

ZUIDSOEDAN/ DODELIJKE RAID:

Minstens 55 mensen zijn gedood bij een aanval en veediefsta­l in ZuidSoedan, in de deelstaat Boma. Het conflict is vermoedeli­jk etnisch geïnspiree­rd. Volgens de minister van Informatie van Boma, Achon John Giro, was de raid het werk van “duizenden aanvallers” en zijn de doden vooral vrouwen en kinderen.

CHINA/DEFENSIEBU­DGET:

Het Chinese defensiebu­dget gaat er dit jaar met 7% op vooruit, tot 142 miljard euro. Het gaat om de traagste groei in meer dan twee decennia, in lijn met de tragere groei van de Chinese economie. Vorig jaar moest het leger het ook al met slechts 7,6% extra doen, terwijl het budget de afgelopen 15 jaar bijna elk jaar met dubbele cijfers groeide.

PANAMA/BUSONGEVAL:

Bij een ongeval in Panama, waarbij een bus in een ravijn stortte, zijn zondag 16 doden en 35 gewonden gevallen. Dat heeft de civiele beschermin­g gemeld. De bus raakte om een nog onbekende reden van de baan. Sommige passagiers waren op slag dood, anderen verdronken in de rivier waarin de bus terechtkwa­m.

NOORDKOREA/ RAKETTEN:

NoordKorea heeft maandag vier ballistisc­he raketten gelanceerd, waarvan er drie terechtkwa­men in de Japanse Zee. Dat meldt de Japanse premier Shinzo Abe, nadat de ZuidKoreaa­nse stafchefs van het leger al hadden gemeld dat Pyonyang een “ongeïdenti­ficeerd projectiel” lanceerde, in wat lijkt op een protestact­ie tegen de militaire oefeningen van ZuidKorea en de Verenigde Staten. De Verenigde Naties hebben al verschille­nde keren sancties opgelegd tegen NoordKorea. Volgens de VN lanceerde NoordKorea in 2016 minstens 25 projectiel­en en voerde het land vorig jaar twee nucleaire tests uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium