Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na één, twee en drie nu Industrie 4.0

Industrie 4.0, een term die in Duitsland een paar jaar geleden voor het eerst opdook, is veel meer dan een holle marketingt­erm. Het is de toekomst en in sommige gevallen al realiteit, waar industriël­e bedrijven zich naar moeten aanpassen en herinricht­en.

- TEKST THIJS ROELEN

EOp r verselewel­ke bestaat website definitieg­een eenduidige,je van ook industriek­ijkt, uni- met 4.0. welke ondernemer of wetenschap­per je ook spreekt, iedereen zal zijn eigen, licht aangepaste versie geven van wat industrie 4.0 volgens hen is of moet worden. “De vaste kern van het begrip is wel de invloed van de digitale evolutie op de industrie”, legt Leo van de Loock uit, directeur van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

DE DIGITALE EVOLUTIE zorgt er onder meer voor dat er veel meer data beschikbaa­r zijn door allerlei nieuwe sensoren. Die data zijn dankzij de cloud ook op meerdere plaatsen beschikbaa­r en krachtiger­e computers zorgen ervoor dat data gemakkelij­ker verwerkt kunnen worden. “De industrie moet en kan wat met al die nieuwe mogelijkhe­den”, aldus Van de Loock.

VAN voornameli­jkDE LOOCK vergelijkt­met het industrie Internet 4.0 of Things (IoT), wat inhoudt dat allerlei machines en apparaten met elkaar communicer­en via internet. “Industrie 4.0 is eigenlijk het Internet of Things voor bedrijven”, zegt Van de Loock. Concrete toepassing­en van het ten, IoT wasmachine­szijn bijvoorbee­ldof auto’s koelkas-die zelf aangeven wanneer zij verslijten of wanneer bepaalde onderdelen stuk gaan. Doordat zij via internet in contact staan met de fabriek waar zij vandaan komen, kunnen er automatisc­h reservestu­kken of kan er een vervangtoe­stel besteld worden. Alles zonder tussenkoms­t van de eigenaar.

“PRODUCTENw­ereld nieuwe verbonden functional­iteitenWOR­DEN MET waardoorel­kaar ontstaan”,en allerleime­t de weet Dirk Torfs, algemeen directeur van Flanders Make. Zijn organisati­e is als Vlaams, industrieg­edreven technologi­sch en innovatief onderzoeks­centrum volop bezig met de veranderin­gen die het IoT voor de industrie teweegbren­gt en andersom. “Producten en diensten vallen bijvoorbee­ld samen. Dat is nu al het geval, zelfs zonder industrie 4.0 of IoT. Kijk bijvoorbee­ld naar carsharing. Je betaalt voor een dienst en maakt gebruik van een auto wanneer je wilt, in plaats van zelf een auto te kopen.” Ook bij printers zie je al vaak dat de printer zelf bijna gratis is, maar dat je vooral betaalt voor de inkt die telkens moet worden bijgevuld.

DIE OMSLAG KAN volgens Torfs in sommige sectoren het hele verdienmod­el veranderen. “Er zullen nieuwe businessmo­dellen ontstaan. Maar daarvoor moet nog een hele weg worden afgelegd. Wij ondersteun­en bedrijven via toepassing­sgericht onderzoek in die transitie.” In de industrie kan wel dankzij die transitie naar Industrie 4.0 doordat meer machines geautomati­seerdmet elkaar worden,en rechtstree­ks met klanten communicer­en. Dat heeft waarschijn­lijk een verschuivi­ng op de arbeidsmar­kt tot gevolg, maar niet per se een negatieve. Torfs: “Sommige mensen zullen zich moeten omscholen, ja. Er zal afbouw zijn door automatise­ring, maar ook opbouw.”

“IkhetHOE DIE werk verwachtOP­BOUW van er middengesc­hooldendat dan lagergesch­ooldenprec­ies uitziet? kunnenuit. “Middengesc­hooldenove­rnemen”, legt dat Torfs van hooggescho­olden, waardoor de hooggescho­olden zich meer kunnen toeleggen op creatieve innovatie.” Wanneer de transitie bovendien goed wordt aangepakt, zou dat ook effecten kunnen hebben op de productie. “Productie die nu naar het Oosten is verhuisd, zouden we dankzij die transitie terughalen. Wanneer wij efficiënte­r kunnen produceren dan zij, zijn we immers weer interessan­t als productiel­and.”

MAAR, gaan.4.0 Flanders“Het meer is ER is samenwerki­ngvolgensH­etIS vooral Makedus potentieel­nogde belangrijk­nog directeure­en lang tussenvan hele nietdat industriev­an weg bedrijvenw­e benut.te tot onderling,centrahet potentieel­en universite­itenmaar te ook benuttenme­t komen onderzoeks-en om om in te werkgelege­nheid.”zetten op economisch­e Daarnaast groei moeten er volgens Torfs meer digitale kennis van zaken buiten de traditione­le kennis binnen bedrijven komen. “Een derde punt waar nog werk aan is, is de privacy en de vraag wie de rechten over bepaalde data heeft. Klanten zijn nu nog niet zo snel bereid die data zomaar vrij te geven.” Wordt vervolgd dus.

Industrie 4.0 is eigenlijk het Internet of Things voor bedrijven

- Leo van de Loock

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium