Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De ‘chemical attraction’ tussen België en de chemie

De chemische industrie en, bij uitbreidin­g de farmaceuti­sche en life science-sector, is een cruciale steunpilaa­r van het Belgisch economisch­e weefsel. Wat is het belang van deze bedrijven voor ons land, wat heeft België hen te bieden en hoe kunnen we ze

- TEKST FREDERIC PETITJEAN

V tot onze Janssenan van bescheiden­BASF GSK Pharmaceut­ica.over over afmetingen,Bayer Thrombogen­icsen OndanksEvo­nik,is België geweest altijdals hetal oververteg­enwoordigd­over (bio)chemie en pharmaceut­icals gaat. De tien grootste farmabedri­jven ter wereld hebben allemaal een vestiging in ons land. Van de vijftien grootste chemieconc­erns hebben er twaalf hier een producties­ite. Daarrond zwermt dan ook nog een heel netwerk van kleinere kmo’s, toeleveran­ciers en gespeciali­seerde bedrijfjes.

DAT farmasecto­rhebben, factoren.zegt viseur BELGIË Gert vanEN heeft “Eerst Verreth,de Essenscia,elkaar (bio)chemischet­e is makener communicat­iead-zo onzede goed met federatie ligging”, gevondenen­keleen van chemie grafischha­rt van en als Europa.life politiek sciences,Ook zittende “zowel Antwerpsew­e in geo-het haventem en en Luik,de luchthaven­sdie zeer goed van uitgerust Zavenzijn om farmaceuti­sche producten te verschepen, zijn een belangrijk­e troef.” Een tweede factor is het hoge kennisnive­au van de bevolking. Ongeveer de helft van de mensen in de chemie en life sciences heeft minstens een bachelor-diploma. “Zeker in de R&D, zowat de motor van alles, is het levensbela­ngrijk om hoogopgele­ide mensen aan te trekken.”

EEN ANDER BELANGRIJK pluspunt van België: onze overheid. Volgens Tim Van Hauwermeir­en, managing director van het biofarmace­utische bedrijf argenX uit Zwijnaarde worden onze instituten benijd door het buitenland. “Instituten als het Agentschap voor Wetenschap en Technologi­e (IWT), het Vlaams Instituut Biotechnol­ogie (VIB) of het Agentschap Innoveren en Ondernemen zijn er niet overal. Tel daarbij een zeer goed uitgebouwd­e subsidiepo­litiek en maatregele­n als het R&D-krediet, waarbij deels geen sociale zekerheid betaald moet worden voor onderzoeks­personeel, en je begrijpt waarom biofarmabe­drijven graag naar België komen.”

NIET chemischeA­LLEEN IS België sector, goed omgekeerdv­oor de is dat ook zo. De economisch­e impact kan nauwelijks overschat worden. “Naar omzet per inwoner is België nummer één in de wereld voor chemie en kunststoff­en”,en farma zijn goedzegt Verreth.voor een “Chemiederd­e van de totale Belgische export. Naar een belangrijk­e handelspar­tner als de VS is dat ruim de helft.” De Belgische farma-branche is, na de Duitse, ook de tweede grootste exporteur van de EU, waarbij bijna de helft van de producten bestemd zijn voor buiten Europa. Alles samen biedt de sector bovendien werk aan zo’n 90.000 mensen.

DAARNAAST BEKLEDEN WE de eerste positie in Europa en tweede in de wereld het aantal klinische studiesis klinischeo­ns land per testen,ook inwoner. koploperde ontwikkeli­ngDaardoor­in van nieuwe geneesmidd­elen. “Dat komt onder meer door de goede en snelle werking van de farma-regulator in België”, zegt Van Hauwermeir­en. “Daardoor is België een van de beste landen ter wereld om fase 1-tests te doen met je kandidaatg­eneesmidde­l.”

AL BIJ AL doen onze chemische industrie en life sciences het dus behoorlijk goed. Dat wil echter niet zeggen dat er geen aandachtsp­unten zijn voor de toekomst. Van Hauwermeir­en: “De concurrent­ie is mondiaal en iedereen kan kennis verwerven. Dat betekent dat innovatie en creativite­it almaar belangrijk­er zullen worden, daar ligt dus een belangrijk­e taak voor het onderwijs.” Ten tweede noemt hij het zeer versnipper­de financieri­ngslandsch­ap met veel kleine fondsen. “Het zou goed zijn als er meer coherentie komt, met kapitaalkr­achtigere Belgische fondsen, die een bedrijf echt in een volgend stadium kunnen duwen.”

UITDAGINGE­N ‘opportunit­eiten’:een maatuitdag­inghij. zonnecelle­n, “Efficiënte­restrategi­scheZIJN VOOR krachtiger­eaan sector batterijen,Verreth“Zote pakken”,is om de windturbi-eerderde chemiebete­rekli- zegt nes, gieverbrui­kallemaal slimme een doen materialen­beroep dalen…op die chemischeZ­e het doen enercompon­enten.een voortrekke­rsrol Daarnaasti­n de digitali-zie ik ook sering en robotica, met efficiënte­re productie-installati­es en big data die ingezet worden voor wetenschap­pelijk onderzoek.” De toekomst zal dus nog een tijdje aan de chemie zijn.

België is een van de beste landen ter wereld voor fase 1-tests met je geneesmidd­el

- Tim Van Hauwermeir­en De chemie is een strategisc­he sector om de klimaatuit­daging aan te pakken

- Gert Verreth

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium