Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Tonnen zijn blijkbaar sexy’

Selfmade man, notoir tegenstand­er van de wet-Major, kunstverza­melaar en mecenas. Maar toch vooral: de topman van de logistieke reus Katoen Natie. Weinig mensen die de veranderin­gen in de industrie zo van nabij meemaken als Fernand Huts. “Voor ondernemer­s

- TEKST FREDERIC PETITJEAN FOTO THOMAS SCHURMANS

We ontmoeten Fernand Huts, die eigenlijk in GrootBritt­annië woont, in z’n Belgische pied-à-terre in Sint-GillisWaas, niet zo ver van de Antwerpse haven. Het uitzicht op de tuin is idyllisch. In de woonkamer staat, naast indrukwekk­end antiek en een prachtige vleugelpia­no, ook een berg kinderspee­lgoed. Weinig laat hier vermoeden dat Huts een industriël­e groep bestuurt die in bijna dertig landen actief is en zo’n 12.000 werknemers telt.

Alle kenners en specialist­en hebben tegenwoord­ig de mond vol over ‘Industrie 4.0’ waarin alles geconnecte­erd wordt en waarin sensoren en robots de hoofdrol gaan spelen. Ziet u dat al in de praktijk?

“Ja,teit is dat dat is er zeker altijd bezig.een voortduren­deMaar de realitechn­ologische vernieuwin­g speelt. Dat is niet iets van vandaag, die beweging is al eeuwen aan de gang. Het succes van Brabant en Vlaanderen in de 14de en 15de eeuw was te danken aan technologi­sche vooruitgan­g, aan innovatie, nieuwe instrument­en, nieuwe kaarten, nieuwe scheepstyp­en. Het is van alle tijden. Als je de machines vergelijkt die wij vandaag kopen, met de machines van nauwelijks vier of vijf jaar geleden, dat is allemaal compleet anders: beter, sneller, efficiënte­r, goedko--

per… noem maar op.”

Een revolutie zou u het dus niet noemen?

“De industrie is permanent in beweging, de mens ook, al van toen we dat we uit onze holen kropen in de oertijd (lacht). Er isop elk moment wel altijd iemand ter wereld bezig met een machineof een fabriek te verbeteren.”

Heeft de maakindust­rie nog een toekomst in Vlaanderen?

“Volgens mij een groeiende toekomst. Kijk, als een fabriek vertrekt, zijn daar meestal goede redenen voor: te dure grond, te dure energie, te dure belastinge­n, te dure arbeiders… Meestal is er iets dat te duur is (lacht). Toch denk ik dat er hier ruimte is om nieuwe diensten te ontwikkele­n en nieuwe fabrieken te zetten. Zolang het voor ondernemer­s attractief wordt gemaakt om hier te investeren.”

En daar wringt het schoentje?

“Er moet natuurlijk een beleid gevoerd worden in functie van wat mensen willen. Je kunt krampachti­g proberen vast te houden aan oude technologi­eën en die tegen elke mogelijke prijs hier houden. Meestal draait dat uit op puur tijdverlie­s. Of je kunt proberen om nieuwe, innovatiev­e producten naar hier te halen. Het grote voordeel dat we daar in de schaal kunnen werpen, is zonder twijfel de knowhow waarover we beschikken. We hebben uitstekend geschoolde mensen die heel veel kennis hebben. Dat is een grote troef. Voor wie wil ondernemen, zijn er volgens mij in Vlaanderen nog opportunit­eiten met hopen.”

Is er ook nog plaats om zaken met de handen in mekaar te schroeven?

“Tuurlijk, waarom niet? Neem pakweg Barco: die toestellen moeten nog altijd door mensen in mekaar gezet worden. Er zijn ook zaken die je ook gewoonweg niet in het buitenland kunt doen. De hele voedingsin­dustrie: dat kun je niet naar China verplaatse­n, het vervoer is dan veel te duur.”

Welke toekomst ziet u voor de Antwerpse haven?

“De industrieH­et altijd probleemha­ven maar veel heeftovert­e is veel ‘tonnen’eenin het beetje verwaarloo­sd.verledenwo­rdtdat er ge-de sproken.er zijn zoveelHet is tonneneen recordjaar, verscheept. want Tonnen zijn blijkbaar sexy (lacht). De realiteit is dat de Nationale Bank opmerkt dat er geen enkele vooruitgan­g is in de creatie van meerwaarde. Eigenlijk zijn we op dat vlak ook niet zo goed bezig als al die hoera-berichten laten uitschijne­n. Die tonnen leveren geen extra werk op. We zouden onze havengebie­den beter gebruiken voor de uitbouw van

De industriël­e revolutie is eigenlijk al bezig sinds de oertijd

overslag, industrie en logistiek. Dat is arbeidsint­ensief en je creëert een enorme toegevoegd­e waarde. Toch wordt dat compleet verwaarloo­sd. Nu ligt die focus altijd maar op ‘tonnen”, en dat klopt volgens mij niet.”

Kunt u daar een concreet voorbeeld van geven?

“Wel,en liquide neem goederen.de aanvoer Dat vanis jarenolie geleden naar Rotterdam gegaan omdat die schepen te groot waren voor Antwerpen. We hadden miljarden kunnen investeren om ze toch binnen te halen, maar wat had dat opgeleverd? Niks. Zo’n schip komt hier aan, koppelt zijn pijpleidin­g aan, pompt z’n goederen over en vertrekt weer. Trouwens, onze petrochemi­sche industrie haalt nu al z’n grondstoff­en gewoon via pijpleidin­gen uit Rotterdam. We zijn nu beter af. Maar dat scheelt wel wat tonnen natuurlijk (lacht).”

Nog even over logistiek en e-commerce, ook in uw branche. U noemt dat ‘twee verwaarloo­sde kindjes’.

“God ja, als je als ondernemer moet werken in een kader dat daar helemaal niet voor geschikt is en waar geen rechtszeke­rheid is, met ministers die vinden dat alleen havenarbei­ders zo’n werk mogen doen… dan stopt het, nietwaar? Waarom denkt u dat al die spelers naar Nederland vertrekken? Ik moet er geen tekening bij maken.” Iets anders: de Brexit. U woont in Groot-Brittannië, hoe schat u de gevolgen van die Brexit in?

“Het enige wat ik weet is: niemand weet het. En de Britten weten het misschien nog het minste van allemaal. Geen enkel bedrijf weet het, geen enkele politicus weet het, de voorstande­rs weten het niet en de tegenstand­ers weten het niet. En die onzekerhei­d zal leiden tot instabilit­eit. Welke optie je ook neemt, er zijn voor- en nadelen aan voor beide partijen, het V. K. en Europa. Maar die gevolgen zijn nu nog lang niet duidelijk.”

Bent u een voorstande­r van een sterke EU?

“Ik ropa, verzwakken.was maar een ik voorstande­rHet zie is Europaeen beetjevan alsmaarEu- een samenraaps­el Frankrijk-Duitsland geworden. bestaat De nietas meer en er is geen visie. Op heel veel vlakken: energie, migratie, havens… het werkt steeds minder goed. Weet u wie baas is in Europa? Ik ook niet. Weet u wie baas is in Amerika? Donald Trump. Of je hem nu apprecieer­t of niet, hij is de baas. Hij zegt: we doen het zo. Dat hebben we niet in Europa en daarom doet iedereen maar wat.”

Of je hem nu apprecieer­t of niet, Donald Trump is de baas. hij zegt: we doen het zo. Dat hebben we niet in Europa, iedereen doet maar wat

 ??  ?? ‘In de haven wordt er altijd gesproken over ‘tonnen’ die verscheept zijn, maar die brengen economisch niks op.’
‘In de haven wordt er altijd gesproken over ‘tonnen’ die verscheept zijn, maar die brengen economisch niks op.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium