Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Af val wordt grondstof

Bij ongeveer elke industriël­e activiteit komt er op een of andere manier wel afval vrij, daar valt moeilijk aan te ontsnappen. Gelukkig is de manier waarop bedrijven met dat afval omgaan wel helemaal anders dan vroeger. “Grondstoff­en zijn eindig, we kunne

- TEKST FREDERIC PETITJEAN

E xact afval 13,9 werd miljoenin 2014 ton geproducee­rdindustri­eel in Vlaanderen, zo blijkt uit de laatste cijfers van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij. “Dat lijkt heel veel en dat is het ook wel, maar het is wel 800.000 ton minder dan in 2012”, zegt OVAM-woordvoerd­er Jan Verheyen. “Die hoeveelhei­d is al verschille­nde jaren aan het dalen. In 2005 zaten we nog aan twintig miljoen ton.”

ZEKER BIJ DE drie grootste afvalstrom­en was de daling het sterkst. “Dat zijn slib, bouw- en sloopafval en vervuilde grond”, zegt Verheyen. “Opvallend is ook dat de recyclageg­raad van het Vlaamse bedrijfsaf­val in 2014 op zevenenzev­entig procent aftikte. Dat is twee procent meer dan in 2012.” Meer dan driekwart van het afval krijgt dus een tweede leven via materiaalr­ecyclage. Daarmee steekt het bedrijfsaf­val zelfs het huishoudel­ijk afval voorbij, want daar staat het cijfer op ongeveer zeventig procent.

DAT DIE DALING echt wel het gevolg is van een mentalitei­tswijzigin­g, bewijst Verheyen met een opmerkelij­ke vaststelli­ng. “Er is de laatste jaren een ontkoppeli­ng tussen economisch­e groei en bedrijfsaf­val”, zegt hij. “Het Bruto Binnenland­s Product en de economisch­e activiteit nemen toe, maar de hoeveelhei­d afval stijgt niet mee. Integendee­l, er is zelfs een daling en dat is goed nieuws.”

RECYCLEREN OP ZICH is sowieso al goed voor onze economie. Vlaanderen is niet van geweldig veel grondstoff­en voorzien en zonder verregaand­e recyclage zou er een nog groter deel uit het buitenland moeten komen. “Bovendien zijn grondstoff­en niet eindig, ooit raken ze uitgeput. We kunnen er dus maar beter zorgzaam mee omspringen.” Bovendien is de milieu-impact van recycleren meestal veel kleiner dan nieuwe grondstoff­en opdelven. “Neem bijvoorbee­ld aluminium”, geeft Verheyen als voorbeeld. “Bij het recycleren van aluminium komt een pak minder CO vrij dan bij de ontginning. 2 Ook het milieu vaart er dus wel bij.”

EÉN VAN DE sectoren waar het afvalprobl­eem behoorlijk sterk speelt, is de bouw. Bij het neerzetten van gebouwen en huizen komt er namelijk best veel afval vrij. Afval van een heel divers pluimage. “Wij doen een selectieve inzameling van vijf verschille­nde afvalstrom­en”, zegt directeur Jan Van der Beke van bouwbedrij­f Stessens uit Geel. “Dat zijn hout-, steen-, metaal-, isolatieen plasticafv­al. Vroeger werd dat allemaal op een hoop gegooid en gestort of verbrand, maar die tijden zijn al lang voorbij.”

NIET ALLEEN ZIJN de belastinge­n en taksen op ongesortee­rd afval veel hoger geworden, het ingezameld­e materiaal wordt ook grotendeel­s hergebruik­t. “Al het metaalafva­l wordt bijvoor- beeld Beke. gerecyclee­rd”,“Steengruis wordt aldus dan Van weer der gebruikt om bitumen van te maken, een grondstof voor asfalt.” Goed voor het milieu en ook voor de portemonne­e van de bedrijven. Een container gesorteerd, recycleerb­aar afval laten afvoeren, is immers stukken goedkoper dan met een container ongesortee­rd afval naar het stort of de verbrandin­gsoven te rijden.

BEDRIJVEN SPELEN OOK in op de hele mentalitei­tswijzigin­g. Ze passen hun productie aan en houden zelfs al bij het ontwerpen van hun producten rekening met de latere recyclage. Verheyen: “We zien ook steeds vaker symbiosepr­ojecten: bedrijf A dat zijn afval rechtstree­ks levert aan bedrijf B, waar het als grondstof wordt gebruikt.” Een plus voor beide bedrijven en voor het milieu.

Recyclage van aluminium stoot een pak minder CO2 uit dan ontginning

- Jan Verheyen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium