Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alles voor de veiligheid

Nieuwe technologi­eën, grotere machines en meer automatise­ring. De technologi­sche evolutie staat geen seconde stil en het veiligheid­sbeleid moet volgen. “De veiligheid­scultuur mee laten evolueren, dat is de grote uitdaging.”

- TEKST NIELS ROUVROIS

De grootste gevaren in de haven hebben te maken met het kruisend verkeer tussen mens en machine. Met vaak ernstige letsels tot gevolg

- Dries Elsen

Machines zijn een stuk veiliger geworden dan pakweg tien jaar geleden

- Alexandra De Backer

DBelgië daling.e aantal cijfersken­tDat arbeidsong­evallenbli­jkt al sprekenjar­en uit een voorhet duidelijke statistisc­hzich. in Het jaarversla­g Arbeidsong­evallen.van het FondsIn 2015 voor werden 157.242 aangiften genoteerd. Een daling van 6,5 procent ten opzichte van 2014, toen er 161.829 aangiften werden geregistre­erd, en een groot verschil met 2010 (197.883 aangiften). “Eigenlijk is die daling al in de jaren zestig ingezet”, verduideli­jkt Alexandra De Backer van het Fonds voor Arbeidsong­evallen. “Eén van de belangrijk­ste oorzaken is dat er nu minder arbeiders zijn die heel gevaarlijk werk doen dan vroeger. De sluiting van de mijnen is daar een voorbeeld van.”

ALS verschille­ndede toren. industrieW­E NAAR Zorgt het wel het sectorenaa­ntaleen aantal van ongevallen­kijken, toenemende­de risicosec-blijftin de machinesde industrie? voor De meer Backer: ongevallen “Machinesin zijn een stuk veiliger geworden dan pakweg tien jaar geleden. En ook de veiligheid­scultuur om bijvoorbee­ld veilighede­n op machines niet langer te omzeilen, is toegenomen. We kunnen echter niet toetsen of er een causaal verband is tussen meer machines en het dalend aantal ongevallen. Uit cijfers van 2010-2015 blijkt in ieder geval waarbij dat een het machine aandeel is van betrokken, ongevallen zeker niet is toegenomen”

IN DE HAVEN van Antwerpen speelt de relatie tussen mens en machine alvast een significan­te rol in het aantal en type ongevallen. “De grootste gevaren in de haven hebben te maken met het kruisend verkeer tussen mens en machine. Met vaak ernstige letsels tot gevolg”, verduideli­jkt Dries Elsen van Cepa, de private werkgevers­organisati­e die onder andere de veiligheid in de haven coördineer­t. Ook volgens Cepa staan meer machines niet meteen gelijk aan meer ongevallen. Elsen: “Je moet rekening houden met verschille­nde factoren: werken de werknemers op veilige afstand van de machines? Komen ze in contact met de machines? In iedere situatie moet de veiligheid zo goed mogelijk gegarandee­rd worden.”

NIEUWE impliceren­nieuwe maatregele­n. MACHINESof aangepaste­daarbij“We EN technologi­eënspelen automatisc­h veiligheid­s-zo kort mogelijkNi­euwe apparatuur­op de bal”, en vertelt technolo- Elsen. gieën worden onderzocht, getest, geëvalueer­d en in werking gesteld. “Op basis van risico-onderzoek wordt gezocht en gestreefd naar de meest veilige werkomstan­digheden. Nog meer veilige zones en een nog

betere scheiding tussen mens en machine is de boodschap. De veiligheid­scultuur mee laten evolueren, dat is de grote uitdaging.”

DE ANTWERPSE HAVENBEDRI­JVEN en Cepa gaan die uitdaging aan met de borst vooruit. Hoewel op het gebied van veiligheid de haven sinds 2006 een sterke vooruitgan­g kent en het aantal arbeidsong­evallen al met 40 procent is gedaald, rijkt de ambitie verder: “Geen dodelijke ongevallen meer én tegen 2020 een halvering van het aantal arbeidsong­evallen”, klinkt het. Om die doelstelli­ngen te bereiken wil Cepa verdergaan op de reeds ingeslagen weg. “De continue daling die we al realiseerd­en is hoofdzakel­ijk te wijten aan het feit dat wij de veiligheid­sdialoog op elk niveau activeren”, aldus Elsen. “Voorheen was veiligheid vooral een verhaal van de preventiea­dviseur.

VANDAAGken nele doorheenke­tting, WORDT vanDIE de dialoogCEO vollediget­ot opengetrok-havenar- operatiobe­ider.” Er zijn standaard instructie­s en procedures, maar veel hangt af van de aanwezige veiligheid­scultuur en de ingesteldh­eid van de persoon zelf. Want hoe goed of streng de voorschrif­ten ook zijn, iedereen is verantwoor­delijk voor zijn eigen veiligheid én die van zijn collega’s.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium