Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe zal de industrie van morgen er uitzien?

-

“Deniet zijn. industrieE­n succesvoll­evan morgen innovatiez­al innovatief ontstaat zijn meerof zal en meer uit projecten over grenzen heen: grenzen tussen bedrijven, tussen sectoren, tussen landen of tussen taalgemeen­schappen. Die grenzen moeten we overstijge­n en ik ben ervan overtuigd dat dit in onze industriël­e sector zal gebeuren. Zo zal er een nauwere samenwerki­ng zijn tussen (universita­ire) onderzoeks­centra en de industrie. De rol van ICT zal morgen nog belangrijk­er worden. Het wordt een gigantisch­e uitdaging om hier als samenlevin­g, overheid of eender welke andere actor mee om te gaan. Tegelijker­tijd zal het ongekende mogelijkhe­den bieden om nog betere goederen en diensten te maken op een nog efficiënte­re wijze. En dat is uiteindeli­jk de basis van alle welvaartsc­reatie.”

“Rensonis momenteelp­roductenvo­or een is in maakindust­riehet wereldwijd Waregemmoo­iste actief bewijs geproducee­rd.in België.zijn,dat er worden Hoewelnog Enkel plaatsal we zo onze kunnen toekomst we buitende kwaliteit Europa garanderen.gaan produceren,Als we is in dat de enkel om een betere service en kortere levertijde­n te kunnen bieden. Dat neemt niet weg dat we door de jaren heen wel geëvolueer­d zijn van een puur aluminiumv­erwerkend bedrijf naar een kennisbedr­ijf. We proberen de toekomst steeds een stapje voor te zijn door sterk te investeren in eigen R&D om op alle nieuwe noden uit de markt te kunnen inspelen. Zo zijn op R&D 80 mensen aan de slag, goed voor 10 procent van het totaal.”

“Er is zeker nog plaats voor de industrie in ons land. Zuid-Engeland, Nederland, België, Noord-Frankrijk, het Ruhrgebied en Noord-Italië – de ‘banaan’ – is de meest gediversif­ieerde industriël­e regio ter wereld en zal dat nog lang zal blijven. Neem Duitsland, dat land heeft ongeveer hetzelfde welvaartsp­rofiel als wij en ook daar blijft het industriël­e weefsel zeer belangrijk. De industrie wordt ook steeds geavanceer­der, eenvoudige arbeid wordt minder gevraagd, de bedrijven willen vooral kennis. Daardoor wordt de loonkloof met pakweg China uitgevlakt: een ingenieur in China kost niet meer zo geweldig veel minder dan in Europa. Ik denk ook dat de industriël­e spelers zich gaan verenigen in clusters, samen met leverancie­rs en kennisinst­ellingen. En het goede nieuws is dat we die kennisinst­ellingen hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium