Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe zal de werkgelege­nheid in de industrie evolueren?

-

“Het robotiseri­ngop kunnen.onze spreekt industrie.Hun een voor mogelijkhe­denzekerez­ich Machinesda­t impact digitalise­ringzullen zullen zullen steedsde hebben manieren meer waarop organisere­n, werkgevers­sterk veranderen.en werknemers­Of dit hun jobs arbeidzal kosten, durf ik te betwijfele­n. De voorbije decennia heeft technologi­e alleen maar meer invloed gehad op onze arbeidsorg­anisatie en de jobcreatie is in het algemeen alleen maar gestegen. Industriël­e innovatie hoeft niet ten koste van werkgelege­nheid te gaan. Het kan ook gericht zijn op duurzaamhe­id en kan energie- en grondstoff­enbesparen­d zijn.”

“De industrie heeft nood aan steeds hoger geschoold personeel. Wie kennis in huis wil halen, moet ook op zoek naar gediplomee­rde medewerker­s en dat wordt er niet makkelijke­r op. Ondanks heel wat initiatiev­en is het – met onze productie exclusief in België – voor Renson ook niet eenvoudig om gedreven productiem­edewerkers te blijven aantrekken om de groei van het bedrijf te kunnen volgen. Zeker met het vele maatwerk waarmee we geconfront­eerd worden, blijven heel wat mensenhand­en nodig om al onze bestelling­en tijdig en conform de hoge eisen te kunnen blijven afleveren.”

“Natuurlijk­handwerk maximum. vervangt,Zoveelis er een kan maar automatise­ringsgolfe­r nietdie zit meeral bijna geschrapta­an bezig haar wor-die den. Bovendien zijn er nog altijd heel veel processen die nog steeds manueel moeten gebeuren, zelfs in bijvoorbee­ld de auto-industrie. Er is dus een impact op de jobs, maar die brengt vooral mee dat jobs zullen veranderen. De totale vraag naar arbeidspla­atsen is nog altijd aan het stijgen. Dat zie je ook in de meest hoogtechno­logische landen als Japan, Israël of de V.S.. Daar is de algemene werklooshe­id laag. Bovendien zie je ook een verschuivi­ng naar nieuwe diensten, diensten die je moeilijk kunt automatise­ren, maar die door ons toegenomen welvaartsp­eil succesvol worden. Neem bijvoorbee­ld personal trainers of luxe hamburgers. Dat bestond vroeger niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium