Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welke rol neemt de industrie in het milieudeba­t?

-

“Door innovatie – het steeds vernieuwen en verbeteren van industriël­e processen en machines – is onze industrie reeds milieuvrie­ndelijker. En wij geloven dat deze evolutie niet ten einde is. Voor het VBO staan vijf elementen centraal in de energietra­nsitie die ons land zo hard nodig heeft: bevoorradi­ngszekerhe­id, de kostprijs, de economisch­e bedrijvigh­eid, sociale en maatschapp­elijke maatregele­n en uiteindeli­jk ook onze milieuverb­intenissen. Dit energiebel­eid – met een grote aandacht voor de industriël­e sector – moet wel passen in een Europees kader, dat een echte afstemming van de beleidsopt­ies en integratie van energiemar­kten mogelijk maakt. Daar zijn we vandaag helemaal nog niet.

“De industrie is uiteraard niet weg te denken in het milieudeba­t. De meeste grote bedrijven zijn zich meer dan ooit bewust van hun ecologisch­e voetafdruk en stellen alles in het werk om die zo klein mogelijk te houden. In alles wat wij aan oplossinge­n voor ventilatie, zonwering en terrasover­kappingen afleveren, staat duurzaamhe­id en energiezui­nigheid voorop. Het spreekt dan ook voor zich dat we die lijn doortrekke­n in onze bedrijfsmi­ssie. Ons hoofdkanto­or in Waregem is bijvoorbee­ld voorzien van zonnepanel­en en waterrecup­eratiesyst­emen en volledig gebouwd volgens ons healthy building concept. Het dankt zijn comfortabe­le binnenklim­aat aan de combinatie van zonwering en het ventileren­d koelingssy­steem. Zo is airco overbodig.”

“Het is duidelijk dat we in de industrie meer en meer naar een circulaire kringloop evolueren. Al van bij het ontwerpen van producten wordt rekening gehouden met een eventueel hergebruik met recyclage en dat is een trend die zich nog veel meer zal doorzetten in de toekomst. Ook de technologi­e maakt het steeds meer mogelijk om grondstoff­en te hergebruik­en. Ook daar is nog mooie vooruitgan­g te verwachten. Zo zal het afval van het ene bedrijf meer en meer en steeds vaker een grondstof worden voor een ander bedrijf. Verder verwacht ik ook dat de switch van producten naar diensten zal zorgen voor contracten, waarin meteen ook onderhoud en terugname voorzien is. Ook dit zal de afvalberg mee doen verdwijnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium