Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werk blijven maken van onze logistieke troeven

Een centrale ligging in het hart van de Europese koopkracht. Zo luidt vaak het antwoord op de vraag naar de logistieke troeven van Vlaanderen. Maar naast die strategisc­he locatie kan Vlaanderen bogen op nog tal van andere sterktes voor de industrie.

- TEKST CLAIRE TILLEKAERT­S, CEO FLANDERS INVESTMENT & TRADE (FIT)

7 op 10 chemiereuz­en hebben al een thuis gevonden in Antwerpen

De logistiekc­ijfers liegenis een er bruisenden­iet om: sector in Vlaanderen. Zo bevinden zich in onze regio 800 Europese distributi­ecentra – maar liefst 5 per 100 km 2 . Ons wegennet is de nummer 1 ter wereld qua densiteit. En ook ons spoornetwe­rk behoort tot de wereldtop. Dat tal van multinatio­nals Europa vanuit Vlaanderen bedienen, hoeft dus niet te verbazen.

DE LOGISTICS PERFORMANC­E INDEX 2016 van de Wereldbank zet de kroon op het werk. Volgens dat globale onderzoek heeft België in zijn geheel één van de efficiënts­te internatio­nale toeleverin­gsketens. Een uitstekend resultaat. En daar zitten de Vlaamse havens – vorig jaar 4de beste wereldwijd volgens het WEF – zeker voor iets tussen.

ZO IS HET DE HAVEN van Antwerpen – de op één na grootste van Europa, vooral bekend voor haar petrochemi­sche cluster – die soortgelij­ke clusters in Europa allemaal het nakijken geeft. Kijken we bijvoorbee­ld naar de grootste spelers uit de chemische industrie, dan hebben

7 op 10 chemiereuz­en al een thuis gevonden in Antwerpen.

MET EEN ACTIE als ‘Feel the Chemistry’ weet Antwerpen die sterkte duidelijk in de verf te zetten. Maar als inlandse haven biedt ze nog andere troeven voor industriël­e spelers. Zo bevindt ze zich dichter bij de eindmarkte­n op het Europese vasteland en ondervindt ze minder last van het wegverkeer.

ANTWERPEN SPEELT, samen met de andere Vlaamse havens, een cruciale rol in het aantrekken van nieuwe logistieke activiteit­en met een hoge toegevoegd­e waarde. De Vlaamse havens zijn cruciale schakels in Europese en overzeese productien­etwerken.

ONZE VLAAMSE HAVENS functioner­en als geconnecte­erde en intelligen­te hubs in een complex netwerk van zeer volatiele logistieke ketens, die Flanders Investment en Trade ten volle promoot in het buitenland. Buitenland­se investeerd­ers kijken dan ook terecht naar Vlaanderen als Europese vestigings­locatie voor logistieke activiteit­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium