Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zal hem missen, in én naast de k oers”

Greg Van Avermaet ziet toeverlaat Michaël Schär uitvallen voor Vlaamse klassieker­s

- BRAM VANDECAPEL­LE JANPIETER DE VLIEGER

Een gebroken sleutelbee­n en heupbeen. Dat plus minimum één maand zonder fiets is het zware verdict voor Michaël Schär na zijn val in ParijsNice. Het uitvallen van de Zwitser betekent voor Greg Van Avermaet het verlies van zijn trouwe helper en van zijn slaapkamer­genoot en toeverlaat in de klassieker­s. “Michi vervangen wordt niet simpel.”

Een gladde goot in het Franse Bois d’Arcy en een schuivende Romain Bardet hebben het klassieke voorjaar van Greg Van Avermaet een fikse domper bezorgd. Zijn 30-jarige ploegmaat Michaël Schär kon de vallende Bardet op 20 kilometer van de finish in de openingsri­t van Parijs-Nice niet meer ontwijken en liep een breuk in het rechtersle­utelbeen en het dijbeen op. De breuken zijn niet gecomplice­erd, een operatie is niet nodig. Maar volgens BMC-dokter Giovanni Ruffini moet de Zwitser vier tot zes weken van de fiets blijven.

“De breuken doen heel veel pijn”, zegt Schär. “Maar nog meer pijn doet het dat ik er straks in de Vlaamse klassieker­s niet bij zal zijn.” De één jaar jongere Zwitser is al jaren de vaste helper van Greg Van Avermaet. “Op het WK 2005 in Madrid reden we samen de beloftenwe­dstrijd. We kenden elkaar toen niet. Maar toen ik in 2011 nieuw bij de ploeg kwam, kwam Greg meteen op mij afgestapt. Ik ken je nog van in Madrid. Je reed heel hard die dag. Je hebt mij toen pijn gedaan. Welkom.”

Sindsdien vormen ze een onafscheid­elijk duo. Meer dan de helft van de koersdagen is Schär de vaste slaapkamer­genoot van de Belgische kopman bij BMC.

Voor Van Avermaet is het forfait van zijn toeverlaat dan ook een forse klap. “Zijn afwezighei­d betekent een groot verlies. Ik zal Michi de komende weken erg missen. In, maar zeker ook naast de koers. We trekken al jaren op met elkaar. Hij is mijn trouwe luitenant. We hebben dezelfde gewoontes.”

Schär ligt die gewoontes graag toe. “Greg en ik zijn ordelijke types. We gaan ook altijd vroeg naar bed en staan vroeg op. Niets is zo vervelend als met een sloddervos een kleine hotelkamer te delen, of met iemand – de Spanjaarde­n zijn er cracks in – een kamer te delen die tot een stuk in de nacht wakker blijft en ‘s ochtends te lang blijft liggen. Greg en ik delen ook dezelfde passies. Hij is een betere coureur dan ik, maar hij is wel jaloers op de oude Ford Mustang die ik thuis in de garage heb staan. We zijn gek op Amerikaans­e auto’s.”

Verhuis voor Vliegen?

Volgens Van Avermaet wordt het ook sportief niet evident om het ontbreken van zijn helper en soulmate op te vangen. De voorbije weken hamerde de olympische kampioen er meermaals op dat ook zijn ploegmaats een stap voorwaarts mochten zetten. Hij doelde daarmee vooral op Stefan Küng (23) en Silvan Dillier (26), die vorig jaar wat leken te stagneren in hun groei. Dillier werd zondag nog tweede in Dwars door West-Vlaanderen, Kung reed top twintig in KuurneBrus­sel-Kuurne en Strade Bianche.

Naast de twee jonge Zwitsers zijn ook Jempi Drücker, Daniel Oss, Manuel Quinziato en Martin Elmiger zeker van hun plaats in de kasseiklas­siekers. De 24-jarige Nederlande­r Floris Gerts lijkt een logische vervanger voor Schär in de klassieke kern. Mogelijk maakt ook een landgenoot deel uit van de ploeg die Van Avermaet aan zijn eerste zege in de Ronde van Vlaanderen moet helpen. Loïc Vliegen, zondag nog actief in Dwars door West-Vlaanderen, was al aangeduid als reserve voor de Ronde, maar kreeg dit voorjaar de Waalse klassieker­s als hoofddoel in zijn programma. De 23-jarige Waal staat zelf te springen om ook in de kasseikoer­sen te mogen starten. Hij rijdt al zeker Dwars door Vlaanderen en GentWevelg­em, waar hij zal moeten bewijzen dat hij zijn plaats in de selectie voor de Ronde van Vlaanderen waard is.

 ?? FOTO BELGA ?? Greg Van Avermaet en Michaël Schär.
FOTO BELGA Greg Van Avermaet en Michaël Schär.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium