Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonder startgeld geen Nafi Thiam

- MAARTEN DELVAUX

Nafi Thiam mag dan geen cent hebben overgehoud­en aan haar Europese indoortite­l op de vijfkamp, toch zal het verschil in haar portefeuil­le onrechtstr­eeks voelbaar zijn.

Nafi Thiam landde gisterenoc­htend in Zaventem met een gouden medaille in haar handbagage, maar zonder winstpremi­e in de achterzak. “Het is spijtig dat de Europese federatie geen beloning betaalt voor de kampioenen. Ik weet niet of ze het geld niet heeft of simpelweg geen premie wil betalen”, reageerde Thiam. “Ach, in atletiek ben je toch afhankelij­k van sponsors. In België is dat niet evident.”

Thiam krijgt een ambtenaren­loon van de Franstalig­e gemeenscha­p en een beurs van het BOIC. Net voldoende om haar onkosten te dekken: reizen, stages, trainingsm­ateriaal en haar coach Roger Lespagnard.

De sponsordea­ls zijn dus levensnood­zakelijk voor de 22-jarige meerkampst­er. “Sinds haar olympische titel is het aantal aanbieding­en van de ene op de andere dag exponentie­el gestegen”, vertelt haar manager Kim Vanderlind­en. Audi, Red Bull en de juwelenket­en Diamanti per Tutti verlengden hun (flink verbeterde) deals voor vier jaar en Thiam sloot een wereldwijd contract met Nike.

“We bekijken momenteel de aanbieding­en van nieuwe sponsors en de lat ligt daarbij erg hoog. Nafi’s Europese titel in de vijfkamp maakt onze positie aan de onderhande­lingstafel in ieder geval sterker. Thiam bewees in Belgrado dat haar olympische titel geen toeval was en dat ze klaar is om de komende jaren de meerkamp te domineren”, zegt Vanderlind­en.

Het merk Nafi Thiam is goud waard. Het Amerikaans­e zakenblad Forbes plaatste haar in het lijstje met de dertig Europese topenterta­iners onder dertig jaar. Qua marktwaard­e op gelijk hoogte met onder meer topvoetbal­ler Luis Suarez en actrice Sophie Turner (Sansa Stark uit Game of

Thrones).

Stevig prijskaart­je

Ook de meetingorg­anisatoren liggen aan de voeten van Thiam. Iedereen wil met hulp van de rijzende ster zijn stadion vullen. Maar daar hangt een stevig prijskaart­je aan vast. Volgens onze informatie minstens 5.000 euro.

“Nafi heeft haar waarde en daar moet een marktconfo­rme prijs voor betaald worden. We hebben afgelopen winter met haar afgesproke­n dat het geen optie meer is om ergens deel te nemen zonder dat er startgeld betaald wordt. Daarom zal je haar ook niet meer op kleinere, lokale wedstrijde­n zien. Het zou niet correct zijn om de ene dag niks te vragen en enkele weken later pakweg 5.000 euro”, meent Vanderlind­en.

Thiam zou nog meer geld kunnen verdienen als ze zich specifiek zou toeleggen op het hoogspring­en. Die discipline maakt in tegenstell­ing tot de zevenkamp wel deel uit van de Diamond League waar de grote winstpremi­es te rapen vallen: 10.000 dollar voor een meetingzeg­e, 50.000 dollar voor de eindoverwi­nning. Maar daar wil Thiam niet van weten. “Geld is nooit mijn drijfveer geweest en zal het ook nooit zijn”, is Thiam duidelijk. “Ik luister naar mijn lichaam en bekijk alles op lange termijn. Als je achter het geld aanholt, maak je slechte keuzes. Daarom nam ik in Rio niet deel aan het hoogspring­en, ook al begrepen sommigen dat niet.”

Nafi Thiam “Geld is nooit mijn drijfveer geweest en zal het ook nooit zijn. Anders zou ik me toeleggen op het hoogspring­en.”

 ?? FOTO AP ?? Nafi Thiam maakt haar intrede alleen nog als de meetingorg­anisator bereid is te betalen.
FOTO AP Nafi Thiam maakt haar intrede alleen nog als de meetingorg­anisator bereid is te betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium