Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nouri wordt scheepsher­steller

Syriër start vandaag met proefperio­de dankzij gesprek k met staatssecr­etaris staats Zuhal Demir

- SYLVIA MARIËN

Nouri Moussali (30), de man uit Antwerpen die zes jaar geleden uit Syrië vluchtte en vorige week naar staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (NVA) trok met het probleem dat hij geen job vond ondanks zijn werklust, gaat vandaag aan de slag als scheepsher­steller.

“Het is heel leuk als je enthousias­te mensen zoals Nouri voor je krijgt”, zegt Pol Jansen. “Enthousias­me over een job is een heel goed begin. Jammer genoeg ontbreekt dat er bij sollicitan­ten nogal eens aan. Ze verwachten dat ze op een stoel kunnen zitten en het werk zichzelf verzet, of ze denken dat iemand hun handje altijd kan vasthouden. Ze hebben te weinig fond om echt de handen uit de mouwen te steken. Nee, dan lijkt Nouri ons uit het juiste hout gesneden.”

Jansen is bestuurder bij het jonge bedrijf Scheldewer­f Rupelmonde in Kruibeke. Vijftien scheepsher­stellers doen er aan reparatie, afbouw en onderhoud van binnensche­pen. Een van hen is vanaf vandaag dus Nouri, naast een Pool de tweede werknemer met allochtone roots in het team. “De baas zegt dat ze mij alles zullen leren”, zegt Nouri. “Het is spannend, ik had nooit verwacht dat ik in deze sector terecht zou komen. Maar ik kijk ernaar uit.”

“Nouri zal leren lassen, monte- ren, motoren in elkaar steken, kleine klussen uitvoeren, de schepen schoonspui­ten en verven... De job van scheepsher­steller is enorm gevarieerd”, zegt Jansen. “Het is best uitzonderl­ijk dat we iemand zonder relevante ervaring aanwerven, maar de manier waarop Nouri in de berichtgev­ing over- kwam, heeft ons toch getriggerd om hem een contract van onbepaalde duur aan te bieden, met proeftermi­jn.”

Vuil willen worden

“Een enorme kans”, zegt staatssecr­etaris Zuhal Demir. “We hebben het signaal willen geven aan werk- gevers: geef talent een kans, welke afkomst of achtergron­d die persoon ook heeft. Wel, Nouri krijgt nu zo’n kans, het is aan hem om die te grijpen.”

“Super”, zegt Nouri. “Het was voor mij belangrijk om mensen wakker te schudden, want het gaat niet alleen over mij. Ik hoop dat ik iets heb bijgedrage­n.”

“Naar mensen die wíllen werken, zijn we altijd op zoek”, zegt Jansen. “Want scheepsher­steller is wel een zwaardere job, in weer en wind. We zijn nu bijvoorbee­ld met de breekhamer 200 ton ingesijpel­d beton aan het uitbreken. Wie ervaring opbouwt, krijgt in return wel een mooie verdienste. Nouri zal aan het minimumloo­n starten (Jansen noemt liever geen bedrag, red.) – dat overigens niet gering is – maar kan wel opklimmen. Het is momenteel nog altijd geen makkelijke sector, maar we geloven er toch sterk in. We willen op alle vlakken een positief verhaal schrij- ven.” ”

Wat zijn de troeven van een goeie scheepsher­steller? “Openminded en zeer flexibel zijn. Geen enkele dag is hetzelfde, wij zijn de garagisten van de schepen. We weten niet wat we volgende week gaan doen. Niet te kieskeurig zijn, niet te verwend, vuil kunnen worden. Als scheepsher­steller bots je voortduren­d op kleine en grote problemen – uitdaginge­n – en de sterke hersteller­s leren uit zichzelf, kunnen probleemop­lossend denken en hun plan trekken. Dat is de kunst.”

Nouri start vandaag om 7.15u, zijn werkdag eindigt om 16u. “We zetten hem samen met een collega om die te assisteren”, zegt Janssen. “Zo leert hij het vak echt kennen. En wie zich kan vinden in de job, wil niks anders meer doen. Werknemers krijgen een grote verantwoor­delijkheid en voelen zich daardoor vrij.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De Syrische Antwerpena­ar Nouri Moussali begint vandaag aan zijn eerste werkdag als scheepsher­steller bij Scheldewer­f Rupelmonde in Kruibeke.
FOTO WIM HENDRIX De Syrische Antwerpena­ar Nouri Moussali begint vandaag aan zijn eerste werkdag als scheepsher­steller bij Scheldewer­f Rupelmonde in Kruibeke.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium