Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Griekse tragedie met Pakistaans­e roots

-

Noces

Van: Stephan Streker

Met: Lina El Arabi, Sébastien Houbani 98 min.

“Traditie komt goed van pas wanneer ik ‘nee’ wil zeggen.” Zo wijst protagonis­te Zahira de avances van een jongeman af. Het zegt veel over hoe jongeren met een migratieac­htergrond vandaag opgroeien. Zahira weet namelijk haar Pakistaans­e origine en de Belgische alledaagsh­eid goed te combineren. Ze wisselt vlot tussen Frans en Urdu. Soms draagt ze een hoofddoek, soms niet. Ze is gelovig en geniet van een druk nachtleven. Vanaf het begin lijkt Noces , een film van de Brusselaar Stephan Streker, verder te gaan dan de hokjes waarin minderhede­n vaak worden gestopt.

De kijker krijgt toegang tot een harmonieus gezin. Zahira heeft een hechte band met haar familie. Maar ze wordt een volwassen vrouw en haar ouders vinden het tijd om haar uit te huwelijken. Zahira verzet zich en zo wordt dit familiever­haal stilaan een Griekse tragedie.

Het spel van Lina El Arabi in de hoofdrol is subliem en puur cinematogr­afisch is Noces zeer geslaagd. Maar de cinema is geen eiland. Je kunt je afvragen of dit verhaal geen olie op het vuur gooit, nu de asielcrisi­s in Europa xenofobe accenten krijgt. Streker gaat op een ernstige manier te werk met deze op ware gebeurteni­ssen gebaseerde tragedie en dat valt zeker toe te juichen. Maar Noces is ook de boodschapp­er van een onmogelijk­e verzoening, waarbij de hoop op toenaderin­g wordt weggeblaze­n. Zo draagt de film helaas bij tot een al erg onevenwich­tige representa­tie van minderhede­n op het grote scherm.

 ?? FOTO RR ?? Zahira wordt uitgehuwel­ijkt, maar ziet dat hoegenaamd niet zitten.
FOTO RR Zahira wordt uitgehuwel­ijkt, maar ziet dat hoegenaamd niet zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium