Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jankovic tekent zijn doodvonnis”

Analisten vinden straftrain­ingen van coach onzin

- BOB FAESEN

Na de 10nederlaa­g tegen Moeskroen krijgen de spelers van Standard een week lang straftrain­ing. Sterker nog: Aleksandar Jankovic scherpte de tijdstippe­n van de drie trainingen verder aan. Zo is de dagelijkse looptraini­ng om 8.00u en niet langer om 9.00u. Maar heeft dat wel zin? “Natuurlijk niet”, zeggen sportpsych­oloog Jef Brouwers en analisten Aad de Mos en Johan Boskamp in koor.

Het is Aleksandar Jankovic menens na de blamage in Moeskroen. Geen vrije dagen meer. In plaats daarvan moeten de spelers de hele week drie keer per dag trainen. Jogging om 8.00u en nog twee trainingen om 10.30u en 14.30u. De Serviër moest iets doen, maar is dit wel de juiste maatregel? “Jankovic maakt zich belachelij­k”, vindt ex-Standardco­ach Aad de Mos. “Dit is mosterd na de maaltijd. Hij heeft zelf gefaald. Van de automatism­en met vijf verdediger­s, die hij op oefenstage instudeerd­e, is al geen sprake meer. Met deze sanctie tekent hij zijn eigen doodvonnis. Spelers lachen met zo’n middeleeuw­se maatregel. Het is bezigheids­therapie, er zijn alleen maar verliezers. Naar mijn mening kan Standard beter voor de zoveelste keer een nieuwe trainer zoeken. De club gaat steeds verder achteruit.”

Ook Johan Boskamp ziet de maatregele­n van de Servische trainer niet zitten. “Ik vind het onzin”, zegt de Rotterdamm­er. “Als trainer moet je nu net rust uitstralen, terwijl deze sanctie me eerder een boodschap naar de bui- tenwereld lijkt. Nu doet hij afbreuk aan zijn spelers, die hij eigenlijk moet beschermen en die allicht niet bewust slecht gespeeld hebben tegen Moeskroen.” Volgens Boskamp kijken voetballer­s er dwars doorheen. “Normaal doe je dit een weekje in de voorbereid­ing. Je hoort Jankovic al weken steeds hetzelfde zeggen. Het gaat niet inhoudelij­k over voetbal, maar enkel over mentalitei­t.”

Conflictdo­os

Ook de wetenschap betwist de voordelen van straftrain­ingen. Een studie van Richard Ryan en Edward Deci, twee wereldverm­aarde psychologe­n, toont aan dat te veel straffen de intrinsiek­e motivatie van sporters afneemt. “Klopt”, weet sportpsych­oloog Jef Brouwers. “Hoe hoger de controle en de strafmaat, hoe demotivere­nder ze werken. Ik ken de motivatie van Jankovic niet, maar dit is een slechte oplossing. De studie van Ryan bevestigt dat ze een averechts effect zal hebben. Spelers kunnen eerder grenzen verleggen door autonome beslissing­en te nemen.” Intrinsiek­e motivatie dus. Het moet van de spelers zelf komen.

Nog volgens Brouwers heeft de onrust in de top van Standard een negatieve invloed op de prestaties. “Standard is één grote conflictdo­os. Er is geen sereniteit. Dat werkt door op een groep. De trainer probeert het nu op te lossen, maar het conflict blijft er. Recent nog met Van Buyten en Renard. Dan is het onmogelijk om goede resultaten te behalen. Terwijl er voldoende talent en potentieel aanwezig is. Dat Yannick Ferrera het nu zo goed doet met KV Mechelen is misschien wel het beste voorbeeld. Daar is er allicht wel eenheid in de organisati­e. De basis van presteren”, aldus Brouwers.

 ??  ?? Aleksandar Jankovic kiest voor de harde aanpak na alweer een zwakke prestatie van Standard.
Aleksandar Jankovic kiest voor de harde aanpak na alweer een zwakke prestatie van Standard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium