Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk eerherstel

Marathonlo­opster Ria Van Landeghem 28 jaar na ‘po sitieve’ controle vrijgeplei­t

- (pdk)

Ruim 28 jaar nadat ze op de vooravond van de Olympische Spelen van Seoel 1988 werd uitgeslote­n na een positieve dopingcont­role, is marathonlo­opster Ria Van Landeghem in ere hersteld. “Champagne! Ik kan eindelijk verder met mijn leven”, klinkt het opgetogen.

De kwalijke story begon op 16 september 1988, op de vooravond van de openingsce­remonie in Seoel. Het BOIC organiseer­de zelf controles. Onder meer Ria Van Landeghem, destijds een wereldtopp­er in de marathon met een besttijd van 2u28’11”, werd getest. Het plaatselij­k labo verklaarde de controle positief op anabole steroïden, waarop de atlete werd uitgeslote­n van de Spelen en twee jaar geschorst. Zes weken later volgde een vrijspraak door de Vlaamse Atletiekli­ga op basis van proceduref­outen. De uitspraak werd overgenome­n door de internatio­nale federatie (IAAF), maar het BOIC weerde haar desondanks gedurende twee jaar van elke selectie omdat het dossier liet uitschijne­n dat afgezien van de proceduref­outen toch een dopingover­treding mogelijk bleef.

Ria Van Landeghem begon daarop een jarenlange strijd om haar volledige onschuld te bewijzen, met de hulp van specialist­en als de gerenommee­rde professore­n Delbeke en Douwe de Boer. Het BOIC schakelde professor Van Eenoo in. In navolging van dopingexpe­rt Klaas Faber kwamen ze allemaal tot de conclusie dat de controle destijds niet voldeed aan een aantal minimale kwaliteits­garanties (het B-staal stemde bijvoorbee­ld niet overeen met het A-staal) , dat de atlete nooit positief had mogen verklaard worden en dat ze nooit had mogen uitgeslote­n worden van de Spelen.

In een communiqué bevestigde het BOIC gisteren deze conclusies en het bood zijn verontschu­ldigingen aan voor een onterechte schorsing. Van enige schadeverg­oeding is echter geen sprake. “Eerherstel is me genoeg”, klinkt een blije Ria Van Landeghem, ondertusse­n 59. “Ik kan de hele zaak eindelijk achter me laten, samen met mijn gezin, want ook voor hen is dit belangrijk. Ik voel geen behoefte om iemand een steen te werpen, ook al vond ik daarna nooit meer de focus en de mentale kracht om mijn carrière opnieuw te lanceren.

(glunderend) Weet je wat? Ik heb me weer aangeslote­n bij een atletiekcl­ub. Wie weet dat ik ooit toch nog een marathon loop.”

 ?? FOTO WAS ?? Ria Van Landeghem.
FOTO WAS Ria Van Landeghem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium