Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na 34 rondjes opnieuw lang s de k ant

Stoffel Vandoorne rijdt al met derde motor in vijf dagen

- GERT VERMERSCH

Ook de tweede en laatste Formule 1testweek op het circuit van Barcelona begon niet zonder slag of stoot voor Stoffel Vandoorne. Halverwege de dag moest de Hondamotor in zijn McLaren opnieuw worden vervangen, maar de WestVlamin­g slaagde er toch nog in om tachtig rondjes af te malen.

Stoffel Vandoorne begon stevig aan de tweede testweek op het Circuit de Catalunya. Dat moest ook wel, want tijdens de eerste vier dagen vorige week bakte McLaren-Honda er weinig van. In tegenstell­ing tot wat Honda eerder had aangekondi­gd moest Vandoorne gisteren wel onderweg met dezelfde specificat­ie motor als vorige week. En net als vorige week gaf het ding halverwege de dag – na 34 ronden om precies te zijn – de geest. “We stelden een elektrisch probleem vast op de krachtbron”, stelde de woordvoerd­er van Honda. “Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen besloten we om de krachtbron te vervangen en het probleem buiten de wagen op te lossen.”

“Veel kan ik jullie niet vertellen”, stelde Vandoorne wat later, toen hij enkele uren lang zijn racepak voor zijn gewone kledij had ingeruild. “Fernando Alonso, noch ik hebben al genoeg met de auto kunnen rijden om er ons een idee over te kunnen vormen. Want als de motor niet reageert zoals het hoort, dan heeft dat invloed op de hele auto. En weet je dus niet hoe goed het chassis of de aerodynami­ca is.”

Frustreren­d

Eric Boullier, de team manager van McLaren, was alvast niet onder de indruk van het nieuwe motorfalen. De relatie tussen het Britse team en hun Japanse motorlever­ancier wordt duidelijk nog wat extra op de proef gesteld.

“Dit is frustreren­d voor iedereen”, stelde Boullier onomwonden. “Als je voor de start van het seizoen maar acht testdagen hebt, wil je die maximaal benutten. Hoe minder we kunnen rijden, hoe minder we de nieuwe wagen onder de knie krijgen en hoe meer achterstan­d we oplopen. Frustreren­d dus. Voor ons, maar ook voor Stoffel. Gelukkig is hij een gemotiveer­de kerel die positief weet te blijven. Maar hij verdient een betere auto, een auto waarmee hij zijn ware potentieel kan tonen.”

Vandoorne wist na de motorwisse­l uiteindeli­jk nog aan een totaal van tachtig rondjes te geraken en zo de schade nog enigszins te beperken. Al zal het uiteindeli­jke verschil in rondetijd, bijna drie seconden trager dan de snelste tijd van Williamsri­jder Felipe Massa, niet echt voor veel troost hebben gezorgd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium