Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer klachten, maar ook meer verzoening

-

De diensten van de Vlaamse overheid kregen vorig jaar bijna 63.000 klachten te verwerken, 5.500 meer dan vorig jaar. Onvrede over het verkeer is de meest voorkomend­e klacht, maar er is ook veel gejammer over hoge energiefac­turen en wateroverl­ast.

Het aantal klachten bij de verschille­nde overheidsd­iensten samen bedroeg vorig jaar 62.928, een pak meer dan de 57.433 van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit het jaarversla­g van de Vlaamse ombudsman Bart Weekers. Hij benadrukt dat er dit jaar een trend naar verzoening is. Zo zijn er 2.648 verzoening­sresultate­n.

Overheidsb­edrijf De Lijn krijgt daarbij een pluim. “Voor het eerst hebben de klachtendi­ensten van De Lijn meer zelf met ontevreden reizigers gebeld dan de ombudsman.”

Energie is met stip de stijger in het klachtenra­pport. De verhoogde energiehef­fing wordt via de energiefac­tuur betaald en zo’n ‘belasting via klantrelat­ie’, zoals de om- budsman het noemt, biedt niet dezelfde rechtsbesc­herming als het over betwisting­en of afbetaling­smodalitei­ten gaat. Weekers hoopt op een debat hierover in het Vlaams Parlement.

Eenzelfde probleem is er bij de private partners waar de overheid steeds vaker mee samenwerkt. Het jaarversla­g van de ombudsman schat dat er vijftiendu­izend verborgen klachten zijn over de dienstench­eques, maar Sodexo staat te weinig open voor die klachten.

De Vlaamse ombudsman wil aangewezen worden als ombudsman van alle gemeenten die geen eigen ombudsman hebben. Minister-president Geert Bourgeois wil evenwel dat elke gemeente een eigen ombudsman aanwijst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium