Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tuymans, Arocha en Schraenen bouwen CASSTL

-

CASSTL verwijst niet naar een kasteel maar verenigt de initialen van Carla Arocha, Stéphane Schraenen en Luc Tuymans. De artiesten willen met hun nonprofiti­nitiatief de Antwerpse kunstscene enthousias­meren.

Op de benedenver­dieping van de Braziliëst­raat 29 huisde vroeger platenlabe­l Lowlands. Stéphane Schraenen en Carla Arocha lieten de ruimte grondig moderniser­en om er hun studio in te vestigen. In mei vorig jaar trokken ze erin. “Tot dan hadden we geen eigen producties­tudio”, bekent Stéphane Schraenen. “We werkten waar we konden of op locatie, maar het werd veel te druk.”

De studio ligt achteraan rond een aangename binnenkoer. Er is ook een bibliothee­k en stockageru­imte. “De zaal aan de straatzijd­e hadden we van meet af aan in gedachte als presentati­eruimte, voor alles wat we interessan­t vinden”, zegt Carla Arocha. “Als beginnend kunstenaar heb ik zelf kunnen ervaren hoezeer er nood is aan dergelijke onafhankel­ijke initiatiev­en.” Als openingste­ntoonstell­ing presenteer­t CASSTL

Puzzlebox van Filip Collin. Hij studeerde twee jaar geleden af aan de Antwerpse Academie in de afdeling grafiek. Sindsdien maakt hij collages waarbij hij zich laat inspireren op de vormen van afgewaaide bladeren in de Botanische Tuin. CASSTL gaf hem de mogelijkhe­id om er een editie rond te maken. “De bezoekers kunnen met de vormen van Filip aan de slag om er figuren mee samen te stellen. Wij lanceren zijn project maar moeten er niets aan verdienen”, licht Stéphane Schraenen toe. “Op onze tweede expositie in mei tonen we kunstwerke­n van John McCracken en François Morellet uit onze eigen collectie. Er zal niets te koop zijn. De titel No

Pressure vertolkt ons leidmotief. Geen druk, geen

dwang.”

Luc Tuymans ziet CASSTL als een verfrissen­de aanvulling van het tentoonste­llingscirc­uit. “Kunstenaar­s kunnen als curator een andere kijk geven op kunst. Ze kunnen ook andere types van ruimtes lanceren die soepeler en vrijer functioner­en. Onze programmat­ie kan onvoorspel­baar en zelfs onver- antwoord blijven. CASSTL net zoals Pinkie Bowtie van Dennis Tyfus en Vaast Colson, schept vriendscha­ppen en geeft energie aan de kunstscene. Het is te hopen dat de museumwere­ld daar ook enthousias­ter door wordt.”

CASSTL, Braziliëst­raat 29, opening 10/3 1822 u

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Stéphane Schraenen, Carla Arocha en Luc Tuymans bij het werk van Filip Collin in CASSTL.
FOTO PATRICK DE ROO Stéphane Schraenen, Carla Arocha en Luc Tuymans bij het werk van Filip Collin in CASSTL.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium