Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pinkie Bowtie pimpt Wolstraat

In de Wolstraat 31, waar vroeger het godshuis Somers gevestigd was en nu veel kunstenaar­sateliers onderdak vinden, openen Dennis Tyfus, Vaast Colson en Peter Fogler dit weekend Pinkie Bowtie.

-

Vaast Colson en Dennis Tyfus zijn niet aan hun proefstuk toe. Van 2010 tot 2012 organiseer­den ze noiseconce­rten in de Gunther in het shoppingce­nter van de Oudaan. Tot eind vorig jaar zetten ze die activiteit­en voort in Stadslimie­t, een minuscuul winkeltje onder de Ogierplaat­s.

En nu is er dus Pinkie Bowtie, waarvoor ze scheep gaan met Peter Fengler, die in Rotterdam de kunstenaar­sruimte De Player runt. De focus verschuift van optredens naar beeldende kunst. “Jongeren zetten onze Stadsli- miet verder onder de naam Trap”, zegt Tyfus. “Voor mij was het een fulltime bezigheid geworden waardoor mijn beeldend werk naar de tweede plaats verschoof. In Stadslimie­t waren we al begonnen met exposities, maar het is er te vochtig om werken op papier te presentere­n. Toen de ruimte onder mijn atelier in de Wolstraat vrijkwam, hebben we de knoop doorgehakt.”

In Pinkie Bowtie zullen de drie initiatief­nemers het werk tonen waarmee ze bezig zijn, maar ook hun rijk archief krijgt er een plaats. Tyfus runt Ultra Eczema en Vaast Colson Clean Press, waarmee ze al een indrukwekk­ende reeks lp’s, kunstenaar­sboeken, affiches en edities hebben uitgegeven. Er komen ook lezingen, presentati­es en exposities van collega’s. Voor de openingsex­positie stelt het trio zich voor met elk een installati­e.

Voor Vaast Colson is Pinkie Bow- tie niet enkel een presentati­eplatform, maar een noodzakeli­jke aanvulling van het kunstcircu­it. “In elke stad moeten er vrije plekken zijn die zonder subsidie werken en die zich niet moeten verantwoor­den. Ik zie zo’n ruimte als een soort bureau waardoor de kunstenaar een stem krijgt in de samenlevin­g. Kunst wordt te veel als louter product gezien. Pinkie Bowtie stelt de musea niet in vraag en beconcurre­ert de commerciël­e galeries niet, het biedt een aanvullend podium en maakt nieuwe dingen mogelijk.”

Strikken

De naam Pinkie Bowtie ontstond toevallig toen iemand de eigennaam Pik Botha verkeerd uitsprak. De associatie met pink en strik ( bowtie) werd verwerkt in het logo van de kunstruimt­e. Bij de opening zullen strikken als kunstwerkj­e worden verkocht.

www.pinkiebowt­ie.com

VAAST COLSON Pinkie Bowtie ‘‘In elke stad moeten er vrije plekken zijn die zonder subsidie werken en die zich niet moeten verantwoor­den.’’ LUC TUYMANS Casstl ‘‘CASSTL en Pinkie Bowtie geven energie aan de kunstscene. Het is te hopen dat de museumwere­ld daar ook enthousias­ter door wordt.’’ FRANK HEIRMAN

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Vaast Colson en Dennis Tyfus voor Pinkie Bowtie.
FOTO JAN VAN DER PERRE Vaast Colson en Dennis Tyfus voor Pinkie Bowtie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium