Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse ombudsman geeft luchthaven veeg uit de pan

“Gebrek aan openheid over huidige en toekomstig­e werking”

- SYLVIA MARIËN

BART WEEKERS Vlaamse Ombudsman ‘‘Men communicee­rt niet voldoende, en de informatie die wel wordt verschaft, is niet open en duidelijk genoeg.’’ MARCEL BUELENS CEO Antwerp Airport ‘‘Is de Vlaamse ombudsman van Groen of PVDA? Want hij weet duidelijk niet waarover hij spreekt.’’

Volgens de Vlaamse ombudsman zit de luchthaven van Deurne in “ontkenning­smodus” als het gaat om de behandelin­g van klachten over geluids of geurhinder. “Men vermoedt daar dat het gros van de klachten louter ingegeven is vanuit een onvermogen om zich te verzoenen met het bestaan van de luchthaven.”

Wie een klacht heeft over een van de Vlaamse overheidsd­iensten, kan daarmee terecht bij de Vlaamse ombudsdien­st onder leiding van ombudsman Bart Weekers. Die stelde woensdag zijn jaarversla­g van 2016 voor, met een opmerkelij­ke passage over Antwerp Airport.

Vorig jaar ontving de ombudsman een vijftigtal klachten over geur- en geluidshin­der aan de luchthaven van Antwerpen. “Die klachten zijn de jongste jaren sterk toegenomen”, zegt Weekers, maar zicht op de klachten die intern door Egis, de uitbater van de luchthaven, zijn behandeld, heeft hij niet. En dat, zegt hij, ligt helemaal in lijn met het gebrek aan openheid dat hij er ervaart. “Mijn dienst is er twee keer geweest, en we moeten vaststelle­n dat men op de luchthaven een klassieke beginnersf­out maakt: men communicee­rt niet voldoende en de informatie die wel wordt verschaft, is niet open en duidelijk genoeg. Men lijkt op de luchthaven te vermoeden dat het gros van de klachten louter is in- gegeven vanuit een onvermogen om zich te verzoenen met het bestaan van de luchthaven in stedelijk gebied. Een deel van de omwonenden stelt zich daar inderdaad vragen bij, maar die vragen worden wel telkens uitgelokt door concrete geluids- en/of geurhinder.”

Mogelijkhe­id tot uitbreidin­g

“En dan is er ook nog het gebrek aan openheid over de huidige en - mogelijk - toekomstig­e werking. De luchthaven opereert vandaag volgens de in de milieuverg­unning toegestane contouren, maar heeft binnen die contouren wel nog de mogelijkhe­id tot uitbreidin­g. Weinig omwonenden beseffen dat. We hebben aanbevolen om over die kwestie open en duidelijk te communicer­en. Ze moeten ook toegeven dat met een luchthaven nu eenmaal hinder gepaard gaat, maar dat advies wordt niet gevolgd.”

Marcel Buelens, CEO van Antwerp Airport reageert: “Is de Vlaamse ombudsman van Groen of PVDA? Want hij weet duidelijk niet waarover hij spreekt. Iedereen kan namelijk handig via onze website een klacht indienen en twee keer per jaar hebben we daarover een milieuover­leg met alle gemeentes en betrokkene­n. Elke klacht wordt behandeld, maar er is wel een verschil tussen mensen met correcte klachten, die we kunnen verifiëren, en multiklage­rs. Vorige week bijvoorbee­ld heeft er iemand 400 klachten in één dag door ons klachtenre­gister gejaagd. Hoe die dat heeft gedaan, begrijp ik nog altijd niet. Ik zou die man in dienst moeten nemen”, zegt Buelens.

Sociale media

“Weet u dat we volgens de geluidsmet­ingen de jongste jaren minder mensen hinderen? We hadden nog nooit zo weinig vliegbeweg­ingen als in 2016, onder meer door het faillissem­ent van VLM. Ja, het aantal vluchten kan worden uitgebreid, maar het terrein waarover we beschikken blijft wel even groot. Je vindt het allemaal op onze website.”

Die website is overigens aan een update toe, geeft communicat­ieverantwo­ordelijke Katrien Stuyck toe. “Binnenkort wordt die dan ook vernieuwd. En we willen meer inzetten op sociale media. Onze buurtkrant gaat naar een oplage van 10.000 exemplaren. Er is ook een ombudsvrou­w aangesteld. We zien wél het belang van effectieve communicat­ie en evolueren daarin volop.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Een landend toestel van Jetairfly. “Er moet meer communicat­ie zijn richting buurtbewon­ers”, zegt ombudsman Bart Weekers.
FOTO PATRICK DE ROO Een landend toestel van Jetairfly. “Er moet meer communicat­ie zijn richting buurtbewon­ers”, zegt ombudsman Bart Weekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium