Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij blijven pleiten voor een echt Park Spoor Oost”

Buurtcomit­és nodigen intendant, Ringland en stRaten-generaal uit op infoavond

- KARIN VANHEUSDEN

Bewonersgr­oepen Park Spoor Oost, Oostnatie en Den Dam nodigen intendant Alexander D’Hooghe en de actiecomit­és Ringland en stRatengen­eraal vanavond uit op een infoavond. “Of het nu de Hollandse Knoop wordt, de Deurnese Tuinen of Oosterweel Light, we willen graag duidelijkh­eid over de toekomst van onze buurt.”

Bewonersgr­oep Park Spoor Oost pleit al jaren voor een echt park op het voormalige spoorwegem­placement aan de Noordersin­gel. De strijd van de bewoners - tot voor de rechter - om de 11 ha naar het voorbeeld van Park Spoor Noord in te vullen als een permanente groene ruimte heeft tot nog toe weinig uitgehaald.

Voor de stad is en blijft Spoor Oost een publieke site die deels als sport- en spelruimte wordt gebruikt, deels als parking (voor het Sportpalei­s) en evenemente­nzone (voor de Sinksenfoo­r). Op de infoavond die Park Spoor Oost in Rataplan organiseer­t, hopen de bewoners te weten te komen welke impact Oosterweel, in welke versie dan ook, zal hebben op Spoor Oost en omgeving. Oostnatie, een platform Borgerhout­se vereniging­en en buurtcomit­é Den Dam steunen het initiatief.

“Er is veel onduidelij­kheid in het Oosterweel­dossier”, zeggen Pieter Vissers en Michel Franssens van Park Spoor Oost. “Wat als het toch de Hollandse Knoop wordt, de Oosterweel­versie waarover de Raad van State over enkele weken uitspraak doet? Of wat bij een overkappin­g, de Deurnese Tuinen? Of wat bij een van de andere varianten of bij Oosterweel Light, het nieuwe compromisv­oorstel waarmee de actiegroep­en akkoord gaan? Veel vragen waarop we hopelijk een antwoord krijgen. Uit de ambitienot­a van intendant Alexander D’Hooghe leren we alleszins dat Spoor Oost een geasfaltee­rde vlakte blijft, grenzend aan een soort van uitbreidin­gszone waarop kan worden gebouwd en die aansluit op de overkapte Deurnese Tuinen.”

Parkeertor­ens

“Waarom van Spoor Oost, aansluiten­d op de overkapte Ring, geen groene site maken met een doorsteek naar de achterligg­ende buurten? Borgerhout telt amper 1 m² groen per inwoner, de wettelijke norm is 8 m². Omdat we weten dat de slechte Antwerpse lucht de gezondheid van haar inwoners enorm schaadt, blijven we pleiten voor een echt Park Spoor Oost. Ook bij de intendant.”

Ook Peter Vermeulen van Ringland en Manu Claeys van stRaten-generaal zijn uitgenodig­d op de infoavond.

“Als het van de BAM afhangt, zullen de auto’s via een groot op- en afrittenco­mplex aan de Noordersin­gel ter hoogte van het containerp­ark rechtstree­ks de parking op Spoor Oost kunnen oprijden. Veel bemoedigen­der klinkt het voorstel van Ringland om dat verkeerskn­ooppunt noordelijk­er in te richten, ter hoogte van het Sportpalei­s, in combinatie met vlakbij enkele parkeertor­ens. Hierdoor wordt de parkeerfun­ctie van Spoor Oost overbodig. Dezelfde conclusie trekken we uit het voornemen van de stad om tegen zomer 2018 het aantal plaatsen op park and rides in de stadsrand met 3.700 uit te breiden.”

Infoavond Ring Noord, Rataplan, vanavond om 20u.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Bewonersgr­oepen Park Spoor Oost, Oostnatie en Den Dam willen duidelijkh­eid over de impact van Oosterweel op de site Spoor Oost.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Bewonersgr­oepen Park Spoor Oost, Oostnatie en Den Dam willen duidelijkh­eid over de impact van Oosterweel op de site Spoor Oost.
 ?? FOTO RR ?? Een beeld uit de ambitienot­a ‘Over de Ring’ van intendant Alexander D’Hooghe, met vooraan de Deurnese Tuinen (overkapte Ring) en achteraan de Sinksenfoo­r op Spoor Oost.
FOTO RR Een beeld uit de ambitienot­a ‘Over de Ring’ van intendant Alexander D’Hooghe, met vooraan de Deurnese Tuinen (overkapte Ring) en achteraan de Sinksenfoo­r op Spoor Oost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium