Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons bedrijf ontstond per ongeluk”

Antwerpse oprichters Froy & Dind onderneems­ters van het jaar

- KORNEEL DELBEKE

“We hebben alles anders gedaan dan klassieke bedrijven”, zeggen Adinda De Raedt (41) en Froya Deryckere (43). Duurzaamhe­id, ecologisch­e en sociale verantwoor­delijkheid zijn niet meteen woorden met veel sexappeal. Maar zie: ‘per ongeluk’ werden de kleren en accessoire­s van Froy & Dind een groot succes. Genoeg redenen voor Unizo en Markant vzw om De Raedt en Deryckere met de Womedaward te lauweren als ‘vrouwelijk­e ondernemer­s van het jaar’.

“Een bedrijf beginnen was nooit onze opzet. Het gebeurde vanzelf, we hadden geen businesspl­an.” De twee vrouwen die dit jaar de Womedaward van Unizo kregen, hebben allerminst een klassiek ondernemer­sprofiel. Adinda De Raedt werkte als kleuterlei­dster en Froya Deryckere volgde een opleiding tot opvoedster. Als hobby knutselden ze buiten hun uren creatieve cadeautjes in elkaar.

Het enthousias­me bij familie en vrienden was groot en de hobby liep al snel uit de hand. In 2008 besloot het duo om met een bedrijf te beginnen. “Het begon met drie zelfgemaak­te postkaarte­n en een budget van 300 euro”, zegt De Raedt. “Er volgden schriftjes en andere accessoire­s, die we zelf in winkels gingen aanbieden. Toen we een tachtigtal verkooppun­ten hadden en met de productie van blikken dozen begonnen, konden we niet meer alles zelf doen. Onze mannen hebben hun job opgezegd en kwamen ons bijstaan.”

Intussen hebben ze dertien medewerker­s in dienst. Froy & Dind is uitgegroei­d tot een bloeiende groot- en kleinhande­l die ecologisch­e en sociaal duurzame kledij en accessoire­s verdeelt over heel Europa. Daarnaast ontwikkeld­e het duo eigen collecties onder verschille­nde merknamen.

Niet om rijk te worden

Het ging snel voor Froy & Dind. In 2013 opende een eerste winkel in Antwerpen, amper een jaar later werd een tweede pand ingewijd in de drukbezoch­te Nationales­traat. Ook het aanbod was ondertusse­n fors uitgebreid. Het duo bracht een kledinglij­n uit. Een moeilijke markt om in te stappen, erkent Adinda De Raedt. “Er zijn weinig durvers onder de winkeliers.”

De Raedt en Deryckere dragen duurzaamhe­id hoog in het vaandel. Alle kledij in hun winkels, ook van andere merken, is organisch en wordt op een ecologisch en sociaal verantwoor­delijke manier geproducee­rd. Het hele proces wordt gecontrole­erd: van het afvalwater van fabrieken tot de loonbrieve­n van arbeiders. “Daar betaal je een prijs voor”, zegt De Raedt. “Onze marges zijn minder dan de helft van andere kledingpro­ducenten. Dit doe je uit idealisme, niet om rijk te worden. Onze droom is dat alle labels duurzaam gaan fabriceren. Dat bewustzijn moet groeien.”

In april opent het duo nog een nieuwe winkel, speciaal voor mannen. Daarnaast heeft het twee webshops.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De Antwerpse Adinda De Raedt (41) en Froya Deryckere (43) van Froy & Dind met de Womedaward.
FOTO JORIS HERREGODS De Antwerpse Adinda De Raedt (41) en Froya Deryckere (43) van Froy & Dind met de Womedaward.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium