Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik speel hier niet voor rechter”

- TOM VETS

Vanavond begint op VTM het nieuwe seizoen van Alloo in de Buitenland­se Gevangenis. Luk Alloo ontmoet onder meer Roeland, een Antwerpena­ar die in Brazilië 54 jaar cel kreeg voor zedenfeite­n.

Twee jaar na het eerste seizoen trekt Luk Alloo opnieuw naar buitenland­se gevangenis­sen waar landgenote­n verblijven. In een gevangenis in het Braziliaan­se Maceio ontmoet Luk Roeland Steylaerts. De zeventiger werd geboren in Antwerpen en vestigde zich vijftig jaar geleden in Zuid-Amerika, waar hij werkte als piloot, een b&b uitbaatte en actief was in de lokale politiek. Roeland zit sinds 2013 vast.

“Ik ben hier zonder onderzoek, zonder verhoor en zonder getuigenis veroordeel­d”, zegt Roeland. “Het was duidelijk een afrekening van een politicus omdat ik hem had beschuldig­d van corruptie. Ik voel mij dan ook niet schuldig.”

Volgens onze informatie lokte de man jongens naar zijn huis met de belofte dat ze er videospell­etjes konden spelen. Daar werden de slachtoffe­rs, jongens tussen 11 en 16 jaar, misbruikt. De man fotografee­rde en filmde hen. De verkrachti­ngen stopten pas toen een schooldire­cteur naar de politie stapte. In eerste aanleg werd Steylaerts nog tot 120 jaar cel veroordeel­d. Een rechter in beroep gaf hem een lichtere straf omdat de verkrachti­ng van twee jongens niet bewezen kon worden.

Subjectiev­e dossiers

“Ik heb het dossier gelezen bij zijn advocaat”, zegt Luk Alloo. “Het is niet zo eenzijdig als het voor de buitenwere­ld lijkt. Het is inherent aan de Braziliaan­se politieke cultuur dat sommige burgers met twee maten en twee gewichten berecht worden. Gerechteli­jke dossiers zijn vaak subjectief en breed te interprete­ren. Feit is dat Roeland zwaar gestraft is – zwaarder dan moordenaar­s die ik in de gevangenis heb ontmoet – en met een dossier dat hiaten vertoont: zo is er geen plaats van delict, zijn er geen namen van zogezegde slachtoffe­rs, is er geen getuigenis opgenomen en was Roeland niet aanwezig op de uitspraak. Maar los daarvan; dit is geen programma waarin ik voor rechter speel. Ik maak een programma met getuigenis­sen. In dit geval laat ik Roeland vertellen waarom hij in de cel zit, maar ik vraag hem niet naar de details. Ik geef natuurlijk wel voldoende tegenwind. Ik vraag hem meermaals op de man af of de zaken waarvoor hij veroordeel­d is, kloppen. Wat ik soms wel merk bij seksuele delinquent­en, is dat ze hun duistere zaakjes camouflere­n, of wegmoffele­n. Maar ik ga me niet over dit specifieke geval uitspreken.”

Overbevolk­ing

Steylaerts verblijft in Maceio. Die stad staat bekend als één van de twintig gevaarlijk­ste steden ter wereld. Onlangs werden er nog twee gevangenen vermoord tijdens vechtparti­jen tussen bendes.

“Brazilië telt 1.400 gevangenis­sen, waarin gemiddeld 660.000 mensen vastzitten”, weet Luk Alloo. “Er is maar plaats voor 370.000 gedetineer­den, waardoor er een totale overbevolk­ing heerst. In de periode waarin ik Brazilië bezocht, werden dertig gevangenen vermoord tijdens rel- len tussen rivalisere­nde bendes.”

Brazilië is niet de enige halte in dit tweede seizoen. In Congo, de Filipijnen, Amerika en Bolivië praat Luk de komende aflevering­en met Belgen die er al weken, maanden of jaren achter de tralies zitten. En ook het regime in een Luxemburgs­e gevangenis neemt hij dit seizoen onder de loep. De taferelen zijn vaak hallucinan­t. De getuigenis­sen altijd bikkelhard. “Als journalist deed ik mijn werk, als mens was het bij momenten ondraaglij­k”, zegt Luk Alloo.

LUK ALLOO Reportagem­aker

“Wat ik soms merk bij seksuele delinquent­en, is dat ze hun duistere zaakjes wegmoffele­n. Maar ik ga me niet over dit specifieke geval uitspreken.”

 ?? FOTO VTM ?? Luk Alloo met Roeland Steylaerts in de gevangenis van Maceio: “Zijn dossier is niet zo eenzijdig als het voor de buitenwere­ld lijkt.”
FOTO VTM Luk Alloo met Roeland Steylaerts in de gevangenis van Maceio: “Zijn dossier is niet zo eenzijdig als het voor de buitenwere­ld lijkt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium