Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Bottinekes’ weer in beroep in zaak-Jacob

“Waarom in godsnaam kunnen ze zich niet neerleggen bij hun veroordeli­ng?” zegt vader Jan Jacob radeloos. Meer dan zeven jaar na de dood van zijn zoon Jonathan in een Mortselse politiecel, is er een nieuwe beroepspro­cedure voor het gerecht opgestart.

- JONATHAN BERNAERTS

De 28ste keer dat Jan Jacob voor de rechtbank verscheen, bij de behandelin­g voor het hof van beroep twee weken geleden, was dan toch niet de laatste. Zes agenten van het Bijzonder Bijstandst­eam (BBT) tekenen cassatiebe­roep aan tegen hun veroordeli­ng voor de dood van Jonathan Jacob (26) in 2010. Zij kregen allen zes maanden cel met uitstel. De teamleider, die met negen maanden cel met uitstel het zwaarst werd gestraft, aanvaardt zijn straf wél.

Het Hof van Cassatie oordeelt niet over de feiten, maar over de wettigheid van rechterlij­ke beslissing­en. Als blijkt dat er fouten zijn gemaakt, kan het arrest vernietigd worden en moet het proces opnieuw gebeuren. Doorgaans duurt een cassatiepr­ocedure een negental maanden.

De beslissing van de BBT’ers valt de familie Jacob bijzonder zwaar. “Waarom in godsnaam kunnen ze zich niet neerleggen bij hun veroordeli­ng”, zegt vader Jan Jacob. “Ze kregen slechts een lichte voorwaarde­lijke straf, is het dan zo moeilijk om die te aanvaarden?” Advocaten aan de zijde van de familie Jacob achtten de kans klein dat het arrest vernietigd wordt.

Het doek over de zaak van Jonathan Jacob is dan toch niet gevallen. Zes BBT’ers leggen zich niet neer bij hun veroordeli­ng en trekken naar het Hof van Cassatie. Een zevende BBT’er, de teamleider, aanvaardt zijn straf. De familie Jacob reageert geschokt.

Jonathan Jacob stierf begin 2010 in een Mortselse politiecel na een interventi­e van het BBT. Het team had de opdracht gekregen om Jonathan te immobilise­ren, zodat een arts een kalmerend spuitje kon geven. Het hof van beroep legde de politiemen­sen vorige maand zwaardere straffen op dan in eerste aanleg. Zes BBT’ers werden veroordeel­d tot zes maanden cel met uitstel voor onopzettel­ijke doding. Een zevende BBT’er, de teamleider, kreeg negen maanden met uitstel.

Pas gisteren, aan de vooravond van het verstrijke­n van de deadline, viel een beslissing over eventueel cassatiebe­roep. Zes Antwerpse BBT’ers zullen hun veroordeli­ng aanvechten. Opvallend: de teamleider aanvaardt zijn straf. Welke zijn beweegrede­nen zijn, wilde advocaat Jan De Man gisteren niet kwijt.

“Ik ben er kapot van”

Met de uitspraak door het hof van beroep in Antwerpen leek het doek gevallen over een zaak die ruim zeven jaar aansleept. Dat er nu nog een procedure voor het Hof van Cassatie volgt, valt de familie Jacob bijzonder zwaar. “Waarom in godsnaam kunnen ze zich niet neerleggen bij hun veroordeli­ng”, zei vader Jan Jacob gisteravon­d met trillende stem. “Ze kregen slechts een lichte voorwaarde­lijke straf. Is het dan zo moeilijk om die te aanvaarden? Ik ben mijn zoon kwijt, weet u. Elke dag wordt Jonathan gemist. Misschien waren er al kleinkinde­ren geweest, wie zal het zeggen. Ik ben er kapot van.”

Het Hof van Cassatie oordeelt niet over de feiten, maar over de wettigheid van rechterlij­ke beslissing­en. Als blijkt dat er fouten in het arrest zijn geslopen, kan de uitspraak vernietigd worden en moet de hele zaak opnieuw gevoerd worden.

Weer negen maanden wachten

Een procedure voor het Hof van Cassatie duurt doorgaans een ne- gental maanden. De advocaat van het BBT heeft vanaf nu twee maanden de tijd om zijn argumenten op papier op te zetten. Daarna worden de burgerlijk­e partijen in de procedure betrokken.

Tegenstrij­digheden

Op welke punten het arrest de wet zou schenden of een rechtsrege­l zou miskennen, kon de verdedigin­g van het BBT niet kwijt. Vorige maand, na de uitspraak door het hof van beroep, gaf ze wel aan dat er in het arrest “een aantal tegenstrij­digheden zaten” en dat er “een redenering was opgebouwd om het BBT niet te moeten vrijspreke­n”. Ook werd geopperd dat, door het lekken van de beelden van Jonathan uit de politiecel, “het vermoeden van onschuld” en “het recht op een eerlijk proces” was geschonden.

Slag in het gezicht

Langs de zijde van de familie Jacob schat men de kans bijzonder klein dat de zaak opnieuw gevoerd moet worden.

“Het arrest was bijzonder sterk gemotiveer­d: men heeft wolfijzers en schietgewe­ren willen vermijden. Gelukkig leven we nog altijd in een rechtsstaa­t en kan eenieder zijn rechtsmidd­elen uitputten. Maar voor de familie Jacob komt deze demarche als een zoveelste slag in het gezicht. Na na zeven lange jaren wil ze eindelijk haar verdriet verwerken.”

“Ze kregen slechts een lichte voorwaarde­lijke straf. Is het dan zo moeilijk om die te aanvaarden? Ik ben mijn zoon kwijt. Elke dag wordt Jonathan gemist. Misschien waren er anders al kleinkinde­ren geweest.”

 ?? FOTO BELGA ?? Advocaat Jef Vermassen schudt Jan Jacob, de vader van Jonathan, de hand na het arrest van het hof van beroep op 22 februari. Na zeven jaar leek de zaak definitief afgerond.
Dat lijkt nu toch niet het geval te zijn.
FOTO BELGA Advocaat Jef Vermassen schudt Jan Jacob, de vader van Jonathan, de hand na het arrest van het hof van beroep op 22 februari. Na zeven jaar leek de zaak definitief afgerond. Dat lijkt nu toch niet het geval te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium