Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Referendum actiegroep­en kan nu, maar is geen must meer

Maar actiegroep­en houden wel 75.505 handtekeni­ngen achter de hand

- LEX MOOLENAAR

De Antwerpse actiegroep­en stRatengen­eraal, Ademloos en Ringland houden met 75.000 handtekeni­ngen een stok achter de deur om eventueel een nieuwe volksraadp­leging te organisere­n tegen Oosterweel. Maar de kans is groot dat dat niet nodig zal zijn.

De actiegroep­en organiseer­den woensdagav­ond voor de 21ste keer een infosessie voor hun achterban in zaal Horta in Antwerpen. De honderden toehoorder­s kregen een uitgebreid­e stand van zaken over de gesprekken met de overheid onder leiding van professor Alexander D’Hooghe, de intendant voor de overkappin­g van de Ring.

Die gesprekken verlopen voorspoedi­g. Volgens verscheide­ne bronnen zou er zelfs volgende week al een akkoord kunnen worden gesloten over het ‘radicaal haventracé’ (HRT), een combinatie van de Oosterweel­verbinding met een noordelijk­e bypass tussen Wommelgem en het Waasland via de Tijsmans- en Liefkensho­ektunnel. Dat tracé zou veel doorgaand verkeer van de Ring kunnen weg- halen.

Maar de zaak is nog niet rond. Momenteel wordt er hard gestudeerd op het voorstel van de actiegroep­en om de Oosterweel­ver- binding te reduceren tot een ‘Oosterweel light’. Die zou een stuk goedkoper zijn, minder schade toebrengen aan de leefbaarhe­id en meer ruimte creëren voor duurzame ontwikkeli­ng.

“Ik schat de kans op een goed compromis op 70 à 80%”, zegt een van de onderhande­laars.

Volksraadp­leging

Toch houden de actiegroep­en nog een stok achter de deur. Ze hebben inmiddels de 75.505 handtekeni­ngen verzameld die moeten volstaan om eventueel een nieuwe volksraadp­leging in Antwerpen te organisere­n. En daarnaast hebben ze ook hun klacht tegen Oosterweel nog niet ingetrokke­n bij de Raad van State. Een uitspraak wordt verwacht in april of mei.

“Ik schat de kans op een goed compromis op 70 à 80%.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Honderden mensen kwamen naar zaal Horta afgezakt voor de infosessie van de verschille­nde actiegroep­en.
FOTO WIM HENDRIX Honderden mensen kwamen naar zaal Horta afgezakt voor de infosessie van de verschille­nde actiegroep­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium