Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boze burgers in Nederland aan de beurt

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be @DirkHendri­kx

Geert Wilders is weer onder de levenden. Een tijdje was hij uit de schijnwerp­ers verdwenen, maar gisteren voerde hij gewoon weer campagne in een wijk in Breda. Het was als het startschot van de ultieme campagne naar de Nederlands­e verkiezing­en toe volgende woensdag. Die dag kan Wilders met zijn PVV (Partij voor de Vrijheid) geschieden­is schrijven door als eerste extremisti­sche partij de grootste van het land te worden.

Nochtans heeft hij aan de kiezer geen noemenswaa­rdig programma gepresente­erd, op wat krachtlijn­en op een A4’tje na. De flyers die zijn aanhang in Breda verdeelde, vertellen zijn hele verhaal, onder de titel ‘ Nederland weer van ons’. Met kreten zoals: “Trots op onze identiteit. Islam hoort niet bij Nederland. Geen asielzoeke­rs. Geen immigrante­n uit islamitisc­he landen. Nederland uit de EU. Syriëgange­rs nooit meer terug. Keiharde aanpak straatterr­eur. Geen geld meer naar Brussel, Afrika en linkse subsidies….”

Een sociaal luik heeft hij ook wel: “Bezuinigin­gen ouderenzor­g en thuiszorg terugdraai­en. Respect voor ouderen. Pensioenen indexeren…”

Als Wilders het voor het zeggen had, zou Nederland dus de Europese Unie verlaten, niet één vluchtelin­g meer helpen en alle moskeeën sluiten. Dat is behoorlijk radicaal. Toch loop je in Nederland heel makkelijk mensen tegen het lijf die zeggen dat ze voor hem zullen stemmen, dat overwegen te doen, of die tenminste toch een aantal punten van zijn als programma gepresente­erd verlanglij­stje goed vinden. De laatste peilingen geven Wilders een lichte achterstan­d op de liberale VVD, maar er zijn nog zoveel onbesliste kiezers dat daar niet veel zinnigs uit te concludere­n valt. Duidelijk is dat na de VS en Groot-Brittannië Nederland de volgende in de rij is waar verbolgen burgers de gevestigde orde door mekaar kunnen schudden. Al lijkt de kans onbestaand­e dat Wilders echt macht in handen gaat krijgen, nu hij in een Nederlands­e versie van ons cordon sanitaire zit.

Het belet niet dat hij zwaar weegt op het politieke leven. En toen ik woensdag vlak bij Breda een winkelend Vlaams stel tegen het lijf liep en hen vroeg of zij voor Wilders zouden kunnen stemmen, antwoordde zij: “Toch maar niet”, maar hij, ontwijkend: “Het is overal aan het veranderen…”

De man bedoelde het zo niet, maar het kan tellen als waarschuwi­ng aan onze politici. In de aanloop naar de komende verkiezing­sjaren zal het erop aankomen geen politieke spelletjes te spelen, duidelijke taal te spreken en resultaten te halen. Verkiezing­en vandaag gaan niet meer over wat meer of minder zetels voor de ene of de andere partij, maar over de fundamente­n van de samenlevin­g.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium