Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En toch voelt dit als een echt Europees duel”

Geen vliegtuig moeten nemen, geen nieuw land ont dekt, geen geheimen bij tegenploeg...

- MICHAEL VAN DAMME

Het voelt vreemd dat de Europa Leaguehymn­e vanavond zal klinken voor AA Gent Genk, zeker omdat de grandeur van een normale Europese avond extra wordt aangetast door de grauwe realiteit: AA Gent en Genk vechten zondag voor hun laatste kans op Playoff 1, voor beide clubs hier en nu veel belangrijk­er. Genttraine­r Hein Vanhaezebr­ouck en Genktraine­r Albert Stuivenber­g maken in vier vragen de bizarre spreidstan­d tussen Europa en België.

Voelt dit aan als een Europees duel?

Stuivenber­g: “Ik was liever naar een land geweest met wat beter weer, maar voor mij voelt het wel als een Europees duel. Als ik om me heen kijk, zie ik de sponsors en de banners van de Europa League. Het is natuurlijk vreemd dat je in eigen land speelt, maar we moeten daar niet te lang bij stilstaan. We kunnen naar de kwartfinal­es van de Europa League, dat telt. Dat hier nu twee Belgische clubs tegenover elkaar staan, is omdat we het verdiend hebben. Wij hebben onderweg een aantal sterke tegenstand­ers verslagen. En van mijn periode bij Manchester United weet ik hoe moeilijk het is om Tottenham te verslaan.”

Vanhaezebr­ouck: “Het is een vreemd gegeven, bij mijn weten pas de tweede keer ooit dat dit gebeurt (klopt, de vorige keer was in 1988, toen KV Mechelen in de achtste finales van de Europacup II Anderlecht uitschakel­de, red.). Ik ben al blij dat er een vertegenwo­ordiger van de UEFA in de perszaal zit, of ik had het niet door dat dit een Europees duel was. (lacht) Maar het grote verschil zullen we pas volgende week voelen, als we geen vliegtuig opstappen, geen nieuw land en nieuw stadion ontdekken, maar gewoon met de bus naar Genk reizen. Je moet beseffen dat dit een achtste finale is en dat je iets uitzonderl­ijks kunt realiseren. Wij stonden nog maar één keer in de kwartfinal­es van de UEFA Cup, Genk nog nooit.”

Werpt de strijd om Playoff 1 een schaduw over deze match?

Vanhaezebr­ouck: “Ik heb het er ook met de jongens over gehad. Als we gekwalific­eerd waren voor Play-off 1, konden we de volle focus op deze wedstrijd zetten. Nu moeten we dat ook proberen, maar ergens in je achterhoof­d ben je ook met de match

van zondag tegen KV Mechelen bezig. Dat is jammer, maar het is zo. We zullen er tegen Genk vol voor gaan, maar we gaan uiteraard geen domme dingen doen. Dejaegere en Asare zijn vraagteken­s. We gaan niet iemand vier inspuiting­en geven opdat hij tegen Genk zou kunnen spelen, om hem dan zondag te verliezen. Als je een speler een paar dagen extra rust kan geven waardoor hij zondag kan spelen, dan doen we dat.”

Stuivenber­g: “Het is een feit dat het in het achterhoof­d meespeelt. Ik had het graag anders gehad, dat we nu al zeker waren van Play-off 1. Maar wat kunnen we anders doen dan ons eerst op dat Europees duel richten en dan pas op zondag? Er is in beide wedstrijde­n veel te winnen voor ons. Play-off 1 is een doelstelli­ng voor Genk, maar als we tegen Gent een goed resultaat neerzetten, dan nemen we dat ook mee naar zondag in Westerlo.”

Vanhaezebr­ouck: “Voor mij zijn Genk en Mechelen op dat vlak twee aparte wedstrijde­n. Het is een heenmatch, we kunnen dus nog niet uitgeschak­eld zijn, de eventuele ontgoochel­ing is pas voor volgende week.”

Hoe schat je jullie kansen op kwalificat­ie eigenlijk in?

Stuivenber­g: “Fiftyfifty. Dat is een logische conclusie als je kijkt waar de clubs staan in de competitie, hoe ze spelen en naar hun onderlinge resultaten. Er gaat sowieso een Belgische club door naar de kwartfinal­es en dat is goed voor het Belgisch voetbal.”

Vanhaezebr­ouck: (lacht) “Ik las in jullie krant dat Genk-CEO Patrick Janssens 60

60 zei, maar dat zijn rekensomme­n die alleen politici kunnen maken. Michel Louwagie zei 50-50, dat kan ik beter volgen. We gaan er altijd van uit dat de ploeg die eerst thuis speelt in het nadeel is. Maar als je een goed resultaat in die eerste match neerzet, keert het weer. Kijk naar wat wij hebben gedaan tegen Tottenham.”

Kan een Belgische club de Europa League winnen?

Stuivenber­g: “Waarom niet? We zijn met drie ploegen al heel ver gekomen en er zijn al flink wat grote teams uitgeschak­eld. Het is zeker en vast heel moeilijk, maar niet onmogelijk. Als je staat voor je filosofie en gelooft in jezelf, écht geloof in jezelf, dan is er veel mogelijk. Ondanks de budgettair­e verschille­n denk ik dat het mogelijk is.”

Vanhaezebr­ouck: “Winnen is volgens mij moeilijk, maar een finale halen kan als je geluk hebt met de loting. Als Dnipro de finale van de Europa League kan spelen (in

2015, red.), dan moet een Belgische ploeg dat ook kunnen. Met Lyon en AS Roma staan twee favorieten tegenover elkaar. De Duitse ploegen staan ook tegenover elkaar. Maar zelfs als de grote elkaar uitschakel­en, blijft er in principe altijd één grote ploeg over in de finale. Wij hebben gestunt tegen Tottenham, maar in principe lukt dat geen twee keer. De Belgische clubs zijn in elk geval sterker geworden. Als je vroeger tegen een Spaanse subtopper uitkwam, kreeg je als Belgische ploeg een pak slaag. Terwijl Genk nu thuis won van Bilbao. Vorig jaar deden wij dat tegen Valencia.”

Hein Vanhaezebr­ouck,

coach AA Gent “We moeten beseffen dat dit een Europese achtste finale is

en dat we iets uitzonderl­ijks kunnen

realiseren.”

Albert Stuivenber­g,

coach Genk

“Of een Belgische club de Europa League kan winnen? Waarom niet? Er zijn al flink wat grote teams

uitgeschak­eld.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA ?? Het blijft opvallend. Genk traint daags voor zijn Europese match in het stadion van Gent.
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA Het blijft opvallend. Genk traint daags voor zijn Europese match in het stadion van Gent.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium