Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vleugje VDB, snuifje Gilbert: nieuwe ster Julian Alaphilipp­e

Fransman van QuickStep Floors slaat dubbelslag in tijdrit

- HUGO COOREVITS

Een nieuwe Franse ster is gisteren geboren bovenop Mont Brouilly. Julian Alaphilipp­e is zijn naam. Het diamantje van Patrick Lefevere is nog altijd maar 24, maar na een sliert ereplaatse­n was het eindelijk raak. Dubbelslag zelfs: ritzege én gele trui.

Julian Alaphilipp­e is een zondagskin­d. Eentje dat maar om de zoveel jaar wordt geboren. Hoewel hij maar vierdejaar­sprof is, werd hij al twee jaar op rij tweede in de Waalse Pijl, was hij twee jaar geleden ook tweede in Luik - Bastenaken - Luik en pakte hij in Rio in al zijn jeugdige overmoed net naast een olympische medaille. A la Van Avermaet grossierde hij in de ereplaatse­n. Tot gisteren, toen de jeugdcross­er in de Beaujolais zijn allereerst­e tijdrit ooit won, vóór Alberto Contador.

Alaphilipp­e is nog altijd een ruwe diamant die geslepen moet worden. Ontdekt toen hij als junior in Canada koerste door Johan Molly, de verzorger van QuickStep Floors. “Ik tipte mijn baas Lefevere om Julian in de jongerenpl­oeg te stoppen. Wat vandaag is gebeurd, verwondert me niet. Al de hele winter spookt deze Parijs - Nice door zijn hoofd.”

Niemand durft te voorspelle­n waar de limieten van deze Alaphilipp­e liggen. Charly Mottet, een Franse topper van enkele generaties geleden, zei ons langs de neus weg: “Iedereen zit te wachten tot Romain Bardet of Thibaut Pinot als Tour-winnaar de Franse opvolger wordt van Bernard Hinault. Het zou me niet verbazen als deze Alaphilipp­e de witte merel is.”

De Amgen Tour of California won hij vorig jaar al. In de Dauphiné eindigde hij zesde en in de koninginne­nrit van de Tour over de Joux-Plane werd hij de laatste zaterdag tweede. Toch denkt tweevoudig Tour-winnaar Bernard Thévenet dat de vrijgezel uit Démarat (Montluçon) qua resultaten als ronderenne­r eerder het type Laurent Jalabert wordt. “Hij is meer puncher dan klimmer. Eén col kan hij aan, maar drie, vier? Zo'n Ronde van Romandië dus wel, en waarom niet deze Parijs - Nice? Uiteindeli­jk wachten we in deze Koers naar de Zon ook al twintig jaar op

een opvolger voor Jalabert.”

Drummer

Alaphilipp­e, dat is in zijn ongecomple­xeerde omgang met mensen en zijn oerstijl ook de jonge, Franse variant van VDB. Hij steekt ook veel op van zijn kamergenoo­t Philippe Gilbert, die alle eendagskoe­rsen won

waar hij van droomt. “Ik besef heel goed dat ik nog niet in Nice ben”, zei hij gisteravon­d. “Tot het allerlaats­te moment gaan ze me bestoken. Zelfs Tony Gallopin, die van mij vandaag ook mocht winnen... indien ik het niet was. Met Quick-Step Floors namen we van zondag tot op de Mont Brouilly de koers in handen. Samen met de Lotto-Soudal-ploeg van Tony. Eindelijk kochten we er iets voor”, aldus één van de zonen van zeventiger Jacques Alaphilipp­e, de orkestleid­er van Jo Philippe en de drummer van de band. “Dat kan ik ook hoor”, zei Julian met een knipoog toen hij dolgelukki­g naar het rennershot­el reed.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium