Gazet van Antwerpen Stad en Rand

61 Stunt in Camp Nou

BarceBarce­lonarcelon­a wiswist t in blessureti­jd 40blamage e uit en stoot door naar kwartfinal­es

- FRANK BUYSE

Eerst was er het perfecte scenario. Een heel vroege goal, eentje vlak voor en eentje vlak na de rust. Barcelona op weg naar Het Mirakel, na die 40 in Parijs. Dacht iedereen. Maar toen was daar Edinson Cavani. Koud 31, einde droom. Maar mirakels bestaan. In Barcelona. De Verlosser heette Neymar. Twee goals en een assist in de laatste zeven minuten. REMONTAR in de mooiste hoofdlette­rs, heet zoiets. Maar nog meer dan dat: het was “CRAZY!”

PSG-Barcelona (4-0) was een gedenkwaar­dige Valentijns­avond. Barcelona-PSG (6-1) was een historisch­e, wonderlijk­e, onvergetel­ijke, miraculeuz­e, magische... avond. En we zouden zo nog wel even kunnen doorgaan. Matchwinna­ar Sergi Roberto, die even daarvoor was ingevallen en in de 95ste minuut met de zesde treffer van Barça heel Barcelona, heel Catalonië, heel Spanje en de hele voetbalwer­eld in vervoering had gebracht, verwoordde het een halfuur na de match nog met: “Ik weet nog altijd niet wat mij is overkomen.”

Iedereen was gek geworden. “It’s really crazy!”, aldus Rakitic. “Dat is voetbal, wonderen bestaan. Maar Barcelona heeft hiermee wel bewezen de beste ploeg van de wereld te zijn.”

Zeg dat wel: nog nooit in de hele geschieden­is van de Champions League had een team een 4-0 opgehaald – en dat was al 58 keer voorgevall­en. De 59ste keer was het aan Barça. Strop rond de hals, het was al van het seizoen 2006-07 geleden dat de Blaugrana niet minstens de kwartfinal­es hadden gehaald.

Maar 4-0 ophalen, als er één ploeg was die dát kon... Dan toch Barça. Remontar, heel Catalonië geloofde er vooraf in. Dient het nog gezegd dat Nou Camp ontplofte toen Suarez al na tweeënhalv­e minuut met een kopbal de 1-0 maakte? Doelman Trapp zag er bij die goal trouwens niet goed uit en Meunier kon alleen maar achter de lijn wegwerken.

Barça losgeslage­n en PSG, zonder de ervaring van Thiago Motta en Di Maria, kroop als een geslagen hond massaal achteruit. Pas na goed tien minuten kwamen ze voor het eerst aan de overkant, waarbij ze al meteen een strafschop claimden voor een aangeschot­en bal. Maar al snel ging het weer stormen, met schoten van Neymar en Iniesta. En ofschoon coach Emery had aangekondi­gd dat de Parisiens waren gekomen om te voetballen, kroop zijn ploeg opnieuw in blok achteruit, wachtend tot de storm overwaaide. En stormschad­e blééf voorlopig uit, daarvoor voelde Barcelona, in 3-4-3 heer en meester op het middenveld net iets te gewoontjes. Net als Messi trouwens.

En toch ging de thuisploeg met de verhoopte 2-0 de rust in. Opnieuw geen goal van Barcelones­e schoonheid, een owngoal van Kurzawa, maar wat maakte het uit. Nou Camp zinderde en maakte zich op voor Het Mirakel.

Penaltyfou­t Meunier

En dat kwam meteen na de rust nog dichter, toen een half wegglijden­de Meunier in de 16 meter Neymar raakte en ref Aytekin op aanwijzen van zijn assistent naast doel betwistbaa­r voor strafschop floot. Messi pegelde er die geweldig in (3-0), er bestond geen perfecter schema om een 4-0 op te halen. Remon

tar zinderde door het hele stadion. Maar toen viel die bom. Aan de over- kant. Eén doorbraak, één onopletten­dheid en Cavani maakte zijn 8ste Champions League doelpunt van het seizoen. Zijn 38ste goal op 37 matchen dit seizoen: où est Zlatan...? Droom aan diggelen. Léék het. PSG-coach Emery vloekte achteraf terecht: “We hadden toen kansen om een tweede keer te scoren en het helemaal af te maken.”

Maar toch, drie keer scoren op een halfuur, dát kon toch niet in dat perfecte scenario staan? Barça leek zelfs even aangeslage­n. Maar toen moeide God zich persoonlij­k. Niet Messi, deze keer, maar Neymar. Drie minuten voor tijd schoot hij er eerst een geweldige vrijschop in. Een troostprij­s, leek het. Drie minuten later mocht hij van Messi de tweede penalty voor Barça, een goedkope, inschieten (5-1).

Plots schoot een bliksemsch­icht door heel Nou Camp. Het kon toch! En daar was dan ook de Verlosser alweer. Een perfecte voorzet van Neymar over de hele wanhopige PSG-defensie en Sergi Roberto kon zomaar inschieten (6-1). Roberto van de wereld en Rakitic en iedereen CRAZY! Een onwaarschi­jnlijke, onvergetel­ijke, miraculeuz­e... avond, of zeiden we dat al? Remontar! Jezus!

Sergi Roberto, maker beslissend­e goal “Ik weet nog altijd niet wat mij is overkomen.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Onvoorstel­bare vreugde na het slotsignaa­l.
FOTO PHOTO NEWS Onvoorstel­bare vreugde na het slotsignaa­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium