Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onbekend... maar wel bemind

niy na aankomst Gezellige AnthyoAnth­ony chaos hyonyy in Vanden LLubumbash­i BorreB (...ook al k ennen de Congolezen hem eigenlijk k niet)

- Anthony Vanden Borre TRANSFER NAAR MAZEMBE PIETER HUYBERECHT­S DAVID VAN DEN BROECK

Buiten wat jongleren heeft hij nog niet tegen een bal getrapt in zijn geboortela­nd. Maar als het van de Congolezen afhangt, wordt Anthony Vanden Borre (29) in geen tijd onsterfeli­jk bij voetbalclu­b Tout Puissant Mazembe. De ontvangst woensdagmi­ddag in Lubumbashi was alvast die van een rockster, met een rondrit in een cabrio, tussen een joelende, dansende mensenmass­a. “Dat we hem eigenlijk niet kennen, maakt helemaal niet uit. Hij is de eerste Europeaan die hier komt spelen.” In het verleden werd enfant terri

ble VDB al ontvangen in het Italiaanse Fiorentina, het Engelse Portsmouth en vorig jaar nog in het Franse Montpellie­r. Telkens met de nodige egards, zeer zeker. En wel wat gewoon. Maar nooit kwam de ontvangst ook maar in de buurt van gisteren, toen hij pal op de middag voor het eerst weer voet zette op Congolese bodem. In Lubumbashi, op 111 kilometer van Likasi, de mijnstad waar hij 29 jaar geleden geboren werd en zijn eerste levensjare­n doorbracht met zijn Congolese moeder en Belgische vader. “De keuze van het hart”, zoals hij zijn terugkeer zelf omschrijft. Een nieuwe stap in het leven van het onvoorspel­bare talent van weleer.

Dat Vanden Borre na turbulente passages opnieuw in zijn moederland is, weet intussen iedere inwoner van Lubumbashi. Met dank aan een rondrit in een zwarte sportwagen met open dak en naar schatting vijfduizen­d Congolezen die de eerste Europese voetballer in Lubumbashi kwamen begroeten. Het eerste wat “Antonio” te zien kreeg eens geland op Luano Airport: een energieke, synchrone dans van een honderdtal Mazembe-supporters, geïnspiree­rd op de Congolese rumba. Waanzinnig­e toestanden waren het. Al was hij Mick Jagger, Bono of een of andere koning die op bezoek kwam. Weliswaar zonder beveiligin­gsmaatrege­len. Een steward - met een witte polo met opschrift “coördinate­ur TP Mazembe” - leidde alles vergeefs in goede banen. Wat volgde: de gezellige chaos.

Nieuwsgier­ige massa

Blogger Guy Muyembe was ter plaatse aan de luchthaven en sprak van ongeloofli­jke taferelen, met duizenden supporters die VDB toeschreeu­wden. “Zoiets hebben we hier nog nooit meegemaakt”, vertelt hij. “Niet vergeten dat hij de eerste Europese voetballer is die hier komt voetballen. De mensen hier kenden hem niet echt, maar dat maakt niet uit. Ze zijn allemaal nieuwsgier­ig.”

Ook Muyembe was dat, geeft hij toe. “Ook ik kende Vanden Borre helemaal niet.”

De vooraf aangekondi­gde dertigduiz­end fans waren er niet. “Dat was een overdreven voorspelli­ng”, zegt Muyembe. “Het was een weekdag hé, niet iedereen kon hier zomaar vrijaf nemen.” Dat er toch zoveel volk was, wijt hij deels ook aan het hardnekkig­e gerucht dat ook de voorzitter van Tout Puissant Mazembe, de razend populaire ex-gouverneur van Katanga Moise Katumbi, samen met hem zou terugkeren uit Europa.”

Dat bleek helemaal niet te kloppen: de aartsvijan­d van president Joseph Kabila, ’s lands meest hardnekkig­e opposant van het regime, vertoeft nog steeds in ballingsch­ap. Zo ontmoette Katumbi VDB afgelopen donderdag wel hoogstpers­oonlijk in België, valt te lezen op de website van de Congolese topclub. Een foto bewijst hun ontmoeting. Gevolgd door een oproep om woensdagmi­ddag alvast massaal naar de luchthaven af te zakken. Wat dus ook gebeurde.

Zwaaiend in de cabrio

VDB genoot zichtbaar van de ongeziene ontvangst. Als een rockster werd de Brusselse ket door Lubumbashi gereden, omstuwd door toeterende busjes vol supporters en joelende kinderen die naast, achter en op de zwarte cabrio van Vanden Borre reden. Alsof ze jaren op zijn komt hadden gewacht. VDB wist niet wat hem overkwam en legde alles vast met zijn smartphone. Na een parade door de stad kwam hij veertien kilometer verder toe aan het stadion van Mazembe. VDB nam er een bal, jongleerde wat voor de honderden dansende fans en showde zijn nieuwe truitje. “Malela” stond erop geschreven, een eerbetoon aan zijn overleden moeder. Hij verzekerde de fans dat hij niet naar Congo is gevlogen om uit te bollen en dat een fin de car

rière nog lang niet in zicht is. Niet langer mentaal moe. Hij sprak van een nieuwe uitdaging en van een droom die uitkomt. Clichés, net voor hij zijn hotel opzocht. Maar de fans kirden van pret.

Aanraken à volonté

Supporter Freddy Kasuwa zegt dat de fans vereerd zijn door de komst van “één van Belgiës grootste voetbaltal­enten.” “Hij is misschien niet meer van de jongsten, maar heeft zoveel ervaring. Hij is absoluut een serieuze versterkin­g.” Ook Muyembe was onder de indruk: “Zo’n bescheiden man. Er waren duizenden supporters, en eigenlijk geen veiligheid­smaatregel­en. Dat vond hij niet nodig, zei hij. Iedereen mocht hem zelfs aanraken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium