Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Halen we ons beste niveau, dan spelen we de finale”

Frédéric Caudron verdedigt samen met Roland Forthomme Belgische eer

- TESS VAN LINDEN

In het Duitse Viersen vindt vanaf vandaag tot en met zondag het wereldkamp­ioenschap driebanden voor landenteam­s plaats. Voor het eerst in vier jaar neemt Frédéric Caudron er zonder Eddy Merckx aan deel. In diens plaats verdedigt Roland Forthomme mee de Belgische eer.

Drie jaar op rij schreven Eddy Merckx en Frédéric Caudron het WK voor landenteam­s op hun naam. Tot het Antwerpse duo vorig jaar in de halve finale onderuitgi­ng. “Eddy en ik verloren toen van de Turken”, legt Caudron uit. “We maakten geen enkele kans. En alleen het winnende land mag het jaar daarop in dezelfde formatie deelnemen aan het WK. In België geldt bij een nieuwe samenstell­ing dat de finalisten van het Belgisch kampioensc­hap het land zullen verdedigen op het WK voor landenteam­s.”

Op het Belgisch kampioensc­hap van vorig jaar won Caudron in de finale van Forthomme. Vandaar dat Merckx dit jaar ontbreekt. “Maar Roland is ook een wereldtopp­er”, zegt Caudron. “Ik geloof dat we met hem evenveel kans maken als met Eddy Merckx. Het zijn twee heel verschille­nde spelers, maar ze zijn allebei sterk op hun eigen manier. Ik weet goed wat ik van Roland kan verwachten, aangezien we ongeveer gelijk met biljarten begonnen zijn, nu toch al dertig jaar geleden. Sindsdien zijn we erg goede vrienden. Roland is in teamverban­d ook altijd net ietsje sterker. Ik ben dus zeker tevreden over ons ploegje.”

Caudron ziet de Belgische kansen op het wereldkamp­ioenschap dan ook positief in. Dat hij in Duitsland plots moet samenspele­n met iemand die anders zijn concurrent is, is voor de inwoner uit Malle geen probleem. “We kunnen dat allebei goed plaatsen. Onze vriendscha­psband heeft daar zeker iets mee te maken. Als je elkaar niet kan uitstaan, is dat moeilijker, maar dat is allesbehal­ve het geval. Alle Belgische topspelers komen trouwens goed overeen. Op die manier kunnen we in verschille­nde formaties sterke teams vormen. Ik geloof ook dat Roland en ik sowieso goed uit de groepsfase zullen komen. Vanaf de kwartfinal­es zal dan veel afhangen van de loting. We zullen sowieso ons beste spel moeten spelen. Doen we dat, halen we wellicht de finale.”

Net geen Speler van het Jaar

Afgelopen weekend vond in het Antwerpse Hiltonhote­l ook de verkiezing van Speler van het Jaar plaats. Caudron was samen met de Spaanse wereldbeke­rwinnaar Daniel Sanchez en Nederlands wereldkamp­ioen Dick Jaspers genomineer­d voor de titel. Uiteindeli­jk was het niet Caudron, maar Sanchez die won. De Mallenaar werd tweede. “Jammer, maar helaas. Ik ga niet zeggen dat ik het meer verdiende dan Daniel, de mensen stemmen vanuit het hart. Dat is altijd zo met een verkiezing. Hopelijk maken we het komend weekend goed met de wereldtite­l”, lacht Caudron.

 ?? FOTO BELGACONCE­RTPIX ?? Frédéric Caudron. Samen met Roland Forthomme gaat de Mallenaar vanaf vandaag op zoek naar de wereldtite­l bij de landenteam­s.
FOTO BELGACONCE­RTPIX Frédéric Caudron. Samen met Roland Forthomme gaat de Mallenaar vanaf vandaag op zoek naar de wereldtite­l bij de landenteam­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium