Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van dit openbaar vervoer kunnen we enkel dromen”

Wouter Van Besien (Groen):

-

“Van het niveau van het openbaar vervoer dat ze in Nantes halen, kunnen we in Antwerpen alleen maar dromen.” Ook de manier waarop bewoners worden betrokken, vindt Wouter Van Besien (Groen) iets om mee te nemen naar Antwerpen.

De keuze van Groen om met een delegatie naar Nantes te trekken, ligt volgens Antwerps fractievoo­rzitter Van Besien voor de hand. De stad was in 2013 uitgeroepe­n tot Europese Groene Hoofdstad. “Dat wekte al minstens enige nieuwsgier­igheid”, zegt Van Besien. “Bovendien is deze stad naar schaal en bevolkings­aantallen te vergelijke­n met Antwerpen. Dat de groenen hier aan de macht zijn, helpt ons om toegang te krijgen tot de lokale politici en administra­tie.”

“Consequent geïnvestee­rd”

Het staat als een paal boven water: de organisati­e van het openbaar vervoer verloopt zo goed als vlekkeloos. “De hoge snelheid, de stiptheid en de toegankeli­jkheid van de voertuigen voor mensen met een handicap zijn een gevolg van duidelijke keuzes voor het openbaar vervoer”, zegt Van Besien. “Er wordt consequent geïnvestee­rd in bussen en trams. Opmerkelij­k was dat de reizigers, weliswaar voor een zeer klein aandeel, mee aandeelhou­der zijn in de vervoermaa­tschappij Semitan. Zij hebben zo mee een stem in het beleid.”

Het betrekken van bewoners komt ook terug in andere beleidsdom­einen, zowel in de sociale woningbouw als in de ontwikkeli­ng van Île de Nantes. “Ook in het klimaatbel­eid worden bewoners en bedrijven mee betrokken. Ze bekijken mee welke maatregele­n nodig zijn om de klimaatdoe­lstellinge­n te behalen”, zegt Van Besien.

Maar Nantes kan ook wel wat leren van Antwerpen. “Rond het promoten van fietsen voel ik toch een zeker fatalisme”, zegt Van Besien. “Fietsen zou niet in de Franse cultuur zitten, terwijl de echte reden een gebrek aan goede fietsinfra­structuur is. Ook het openbaar domein wordt nog te veel gedomineer­d door de wagen.”

Toch neemt Van Besien de verdedigin­g op zich van de groenen in Nantes. “Zij zitten natuurlijk in coalitie met andere partijen”, zegt de Groen-fractielei­der.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Wouter Van Besien.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Wouter Van Besien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium