Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeepkisten racen door historisch centrum

Wedstrijd op 20 mei

- (inve)

Om het eenjarige bestaan te vieren van de Antwerpse winkel op de Komediepla­ats, organiseer­t het Belgische horlogemer­k Raidillon op 20 mei een zeepkisten­race in het centrum van Antwerpen.

Raidillon haalt zijn inspiratie al van in het begin uit de autosport en rally. De naam Raidillon verwijst naar de befaamde bocht op het Spa-Francorcha­mpscircuit. “Raidillon organiseer­t al enkele jaren een oldtimerra­lly voor volwassene­n. Deze Junior zeepkisten­race is nu iets voor kinderen”, zegt Valerie Koltsidas van de organisati­e. “Het is de bedoeling om echt een gezellig evenement te organisere­n waar iedereen elkaars zeepkisten kan bewonderen.”

De zeepkist mag bestuurd worden door één iemand tussen de 7 en 15 jaar, maar de bouwers mogen ouder zijn. “Dat valt onmogelijk te controlere­n. Je kunt je alleen inschrijve­n, of met een team zoals een jeugdbeweg­ing of sportclub. De bedoeling is dat je zelf aan je zeepkist werkt en die zo creatief mogelijk maakt. Op 22 en 25 maart organisere­n we een workshop waar de deelnemers kunnen laten zien wat ze al hebben.”

Tijdens die workshop worden de teams bijgestaan door de Belgische ontwerper Axel Enthoven. “Axel Enthoven is artistiek directeur van Raidillon. Hij begeleidt de jongeren tijdens de bouw van hun eigen racewagen. Hij helpt ze met hun design, maar geeft ook tips en tricks over de technische kant. Tijdens de finale is hij ook juryvoorzi­tter en beoordeelt hij de zeepkisten op hun originalit­eit en creativite­it, al is de snelheid uiteraard het belangrijk­ste.”

Het aantal deelnemers aan de race is beperkt tot 55. Inschrijve­n kan tot en met 9 april.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium